Vineri, 29 martie 2024 - 3:22:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Lacul de sub pământ din Munţii Harghitei, mlaştini adăpostite într-un crater de vulcan


7 august 2017

Munţii Harghitei. Tinovul Mohoş, o întindere de mlaştini adăpostite într-un crater de vulcan, un loc de poveste, format acum 32.000 de ani. Supranumit şi Lacul cu Muşchi, este de şase ori mai mare ca suprafaţă şi de zece ori mai adânc decât lacul Sfânta Ana.

La câteva sute de metri de celebrul Lac Sfânta Ana, din Masivul Ciomatul Mare, se dezvăluie un loc mai puţin cunoscut turiştilor, dar, poate, cu mult mai spectaculos. Ascunsă între păduri dese de conifere, întinderea de mlaştini seamănă, mai degrabă, cu o căldare în care s-au amestecat măruntaiele pământului.

În acest loc putem să spunem că se suprapun două lumi. Vorbim, pe de o parte, despre cea în care ne aflăm noi, iar de cealaltă parte vorbim despre lumea adâncurilor, a apelor subterane care merg chiar şi câteva zeci de metri spre inima pământului şi de care nu ne despart decât patru metri de pământ moale, spune Sorina Secelean, reporter Digi24 Braşov.

Ghidul rezervaţiei povesteşte cum s-a format, acum 32.000 de ani, acest loc de poveste.

„Atunci a fost prima erupţe vulcanică, s-a format un crater imens, în care s-a adunat apă de ploaie şi zăpadă, s-a format un lac, cu o adâncime de 60 de metri, cu o suprafaţă de 80 de hectare”, afirmă Gabriel Hadâmbaş, ghidul rezervaţiei.

La aproximativ 3000 de ani după acest moment, a erupt al doilea vulcan, în craterul căruia s-a format utlerior Lacul Sfânta Ana, aflat la doi kilometri distanţă. Cenuşa şi lava aruncate atunci au umplut lacul mare, existent cu sedimente şi cenuşă.

„După un timp, pe suprafaţa apei a rămas un strat de cenuşă, care, de la efectul soarelui şi a apei, s-a crustificat, s-a format o crustă, pe care a putut să se depună muşchiul din familia şpagnum, care în timp a murit, s-a regenerat şi a murit din nou, s-a transformat încet-încet în turbă. A început să se extindă, era o apă mai mare, între timp s-a segmentat”, adaugă Gabriel Hadâmbaş, ghidul rezervaţiei.

Aşa ajungem la povestea lacului subteran de astăzi. Din loc în loc, ochiuri de apă neagră îşi fac apariţia.

„În apă se găseşte tanină, de la tanină vine aciditatea apei, se face acidul tanic; acidul tanic se găseşte şi în vin şi din cauza asta, apa este acră”, spune ghidul rezervaţiei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro