Luni, 25 septembrie 2017 - 7:57:19
EUR
EURO = 4.5965 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.867 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Bisericile rupestre din Etiopia, despre care locuitorii cred că au fost construite de îngeri


20 august 2017

În localitatea etiopiană Lalibela, existenţa lui Dumnezeu nu este pusă la îndoială câtuşi de puţin – ba, mai mult, este dovedită de localnici. Sărăcia şi foametea nu par să fi zdruncinat câtuşi de puţin credinţa oamenilor, nici în secolele trecute şi nici astăzi. Etiopienii cred în Dumnezeu, iar mărturie stau bisericile medievale rupestre din oraşul Lalibela, spun ei.

Peisajul montan din Lalibela este împresurat cu 11 structuri monolitice, care merg 40-50 de metri în pământ, pe care sunt încrustate ferestre în formă de cruce pentru a lăsa lumina soarelui să pătrundă în interior.

Îngerii la lucru manual

Există câteva teorii cu privire la apariţia acestor lăcaşuri de cult unice – unii cred că au fost sculptate de Cavalerii Templieri, creştini cruciaţi care în secolul al XIII-lea, atunci când au fost ridicate bisiericile din Etiopia, se aflau la apogeul puterii lor. Nu există însă, nicio dovadă clară şi sigură că ei ar fi fost implicaţi. Iar cea mai populară ipoteză – fiind şi cea propagată de micul muzeu din apropiere de intrarea în biserici – este că bisericile rupestre au fost cioplite la comanda regelui Lalibela, împăratul Etiopiei de la sfârşitul secolului al XII-lea şi la începutul secolului al XIII-lea, despre care se spune că ar fi vizitat Ierusalimul chiar în anul 1187, înainte ca Cetatea Sfântă să cadă pradă musulmanilor conduşi de sultanul Saladin.Întors acasă, regele Lalibela ar fi construit aceste biserici în zona etiopiană a râului Iordan, cu intenţia de a-i primi pe creştini în „Noul Ierusalim“. Însă nici această teorie nu este susţinută prea temeinic de muzeul din Lalibela – singura dovadă concretă fiind o teslă subţirică despre care se crede că ar fi fost folosită de muncitorii regelui pentru a ciopli bisericile în pământ.

În schimb, miile de credincioşi care participă zilnic la slujbele care se ţin în cele 11 biserici acceptă o explicaţie mai mult divină decât pământeană: anume că regele Lalibela a fost ajutat de o mulţime de îngeri şi au ridicat cele 11 structuri monolitice într-o singură noapte.

Umbrele

Din depărtare, singurele semne ale existenţei acestor biserici rupestre sunt şirurile de oameni care intră şi ies printre crăpături. Vizitele trebuie să fie programate pentru momentele în care credincioşii se retrag de la slujbe, cu grijă de a găsi călăuze pentru a îndruma călătorul prin canalele abrupte care duc în jos, spre intrările în biserici. Dar chiar şi în pauzele dintre slujbe, aceste biserici nu se golesc niciodată. Credincioşii mai în vârstă preferă să rămână în preajmă pentru următoarea slujbă decât să meargă pe drumul anevoios spre suprafaţă.

Patrimoniu UNESCO din 1978 Nu toate bisericile din complex au rezistat atât de bine scurgerii timpului – de pildă, Biete Medhane Alem, considerată cea mai mare biserică monolitică din lume, este ferită de elementele naturii de o placă de tablă, condiţionată de UNESCO, pentru a încetini eroziunea; iar zidurile bisericii Biete Abba Libanos prezintă câteva fisuri destul de grave.Bisericile din Lalibela au fost înscrise în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1978, însă abia prin 2014 au început programele turistice susţinute de guvernul etiopian pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori. Biletele de intrare în complexul rupestru costă în jur de 50 de dolari.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(589 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Este posibil sa aveti o zi tensionata din cauza neintelegerilor cu un coleg de munca sau un partener de afaceri. Se pare ca nu prea reusiti sa va concentrati. Ar fi bine sa amanati deciziile importante.
Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu.
taur S-ar putea sa fiti stresat de o lucrare pe care trebuie sa o terminati urgent. Este posibil ca relatiile sentimentale sa aiba de suferit daca amanati o calatorie planificata cu mai mult timp in urma. Partenerul de viata nu prea crede ca sunteti cu adevarat ocupat. Va recomandam sa aveti rabdare si sa va pastrati calmul.
GEMENI RAC
gemeni Aveti mari sanse de succes intr-o calatorie de afaceri. Este recomandabil sa evitati discutiile in contradictoriu cu cei care va insotesc. Dupa-amiaza aveti posibilitatea sa rezolvati o problema sentimentala mai veche.
Pe plan financiar, nu este cazul sa va faceti griji. Banii de care aveti nevoie vor aparea in curand.
rac Dimineata aveti tendinta de a deveni irascibil si riscati sa ii dati partenerului de viata o replica nejustificat de dura. Daca vreti sa evitati tensionarea relatiei, fiti pregtit sa va cereti scuze imediat! Nu este o zi buna pentru afaceri, dar nici pentru intalnirile cu prietenii.
Dupa-amiaza este posibil sa va decideti, in sfarsit, sa va ocupati de sanatatea dumneavoastra, urmand sfatul unei persoane varstnice din familie.
LEU FECIOARĂ
leu S-ar putea sa fiti indispus din cauza unei nereusite in afaceri.
Nu este exclus sa aveti o discutie aprinsa cu persoana iubita, daca va schimbati in ultima clipa planurile pentru zilele urmatoare.
Ar fi bine sa va limitati la activitati simple si sa va odihniti mai mult.
fecioara Se pare ca nu sunteti intr-o forma fizica prea buna si va enervati foarte usor.Nu este o zi favorabila deciziilor importante sau planurilor de viitor. Va recomandam sa nu semnati documente oficiale.
Evitati discutiile in contradictoriu!
BALANŢĂ SCORPION
balanta Nu este exclus sa aveti discutii in familie din cauza unor probleme financiare. Puteti evita o situatie neplacuta daca tineti cont si de dorintele celorlalti. Va sfatuim sa nu incepeti mai multe treburi deodata, pentru ca riscati sa nu terminati niciuna. Ar fi bine sa acordati mai mult timp odihnei.

scorpion Astazi nu sunteti prea comunicativ si ar fi bine sa amanati toate intalnirile importante. Va sfatuim sa nu va ocupati de chestiuni importante, care necesita o buna capacitate de comunicare.
In schimb, puteti sa rezolvati cu usurinta mici probleme din locuinta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Entuziasmul de care dati dovada ar putea sa va atraga invidia unor persoane din anturaj. Este posibil sa aveti discutii cu persoana iubita, care va reproseaza ca petreceti prea mult timp cu prietenii.
Va sfatuim sa acordati mai multa atentie familiei.
capricorn S-ar putea sa intampinati dificultati in relatiile sociale si sa fiti atras intr-un conflict. Eastrolog.ro va recomanda sa evitati discutiile aprinse, care pot degenera in cearta.
Ar fi bine sa acceptati ajutorul prietenilor si al familiei, daca vreti sa terminati cu bine ce v-ati propus.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Dimineata s-ar putea sa fiti confuz din cauza unor probleme de natura sentimentala si sa va concentrati mai greu. Puteti castiga sume mici din colaborari, dar eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent.
Tineti cont de sugestiile unei persoane cu experienta!
pesti Este posibil sa va treziti cu o stare de nervozitate nejustificata si sa aveti reactii necontrolate fata de cei apropiati. Riscati sa jigniti o femeie din anturaj si sa va para rau mai tarziu. Astazi este recomandat sa nu incheiati afaceri si sa nu semnati documente oficiale. Spre seara, s-ar putea sa luati o decizie inspirata in privinta unei calatorii.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 septembrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro