Joi, 23 noiembrie 2017 - 10:29:23
EUR
EURO = 4.6551 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.965 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Bisericile rupestre din Etiopia, despre care locuitorii cred că au fost construite de îngeri


20 august 2017

În localitatea etiopiană Lalibela, existenţa lui Dumnezeu nu este pusă la îndoială câtuşi de puţin – ba, mai mult, este dovedită de localnici. Sărăcia şi foametea nu par să fi zdruncinat câtuşi de puţin credinţa oamenilor, nici în secolele trecute şi nici astăzi. Etiopienii cred în Dumnezeu, iar mărturie stau bisericile medievale rupestre din oraşul Lalibela, spun ei.

Peisajul montan din Lalibela este împresurat cu 11 structuri monolitice, care merg 40-50 de metri în pământ, pe care sunt încrustate ferestre în formă de cruce pentru a lăsa lumina soarelui să pătrundă în interior.

Îngerii la lucru manual

Există câteva teorii cu privire la apariţia acestor lăcaşuri de cult unice – unii cred că au fost sculptate de Cavalerii Templieri, creştini cruciaţi care în secolul al XIII-lea, atunci când au fost ridicate bisiericile din Etiopia, se aflau la apogeul puterii lor. Nu există însă, nicio dovadă clară şi sigură că ei ar fi fost implicaţi. Iar cea mai populară ipoteză – fiind şi cea propagată de micul muzeu din apropiere de intrarea în biserici – este că bisericile rupestre au fost cioplite la comanda regelui Lalibela, împăratul Etiopiei de la sfârşitul secolului al XII-lea şi la începutul secolului al XIII-lea, despre care se spune că ar fi vizitat Ierusalimul chiar în anul 1187, înainte ca Cetatea Sfântă să cadă pradă musulmanilor conduşi de sultanul Saladin.Întors acasă, regele Lalibela ar fi construit aceste biserici în zona etiopiană a râului Iordan, cu intenţia de a-i primi pe creştini în „Noul Ierusalim“. Însă nici această teorie nu este susţinută prea temeinic de muzeul din Lalibela – singura dovadă concretă fiind o teslă subţirică despre care se crede că ar fi fost folosită de muncitorii regelui pentru a ciopli bisericile în pământ.

În schimb, miile de credincioşi care participă zilnic la slujbele care se ţin în cele 11 biserici acceptă o explicaţie mai mult divină decât pământeană: anume că regele Lalibela a fost ajutat de o mulţime de îngeri şi au ridicat cele 11 structuri monolitice într-o singură noapte.

Umbrele

Din depărtare, singurele semne ale existenţei acestor biserici rupestre sunt şirurile de oameni care intră şi ies printre crăpături. Vizitele trebuie să fie programate pentru momentele în care credincioşii se retrag de la slujbe, cu grijă de a găsi călăuze pentru a îndruma călătorul prin canalele abrupte care duc în jos, spre intrările în biserici. Dar chiar şi în pauzele dintre slujbe, aceste biserici nu se golesc niciodată. Credincioşii mai în vârstă preferă să rămână în preajmă pentru următoarea slujbă decât să meargă pe drumul anevoios spre suprafaţă.

Patrimoniu UNESCO din 1978 Nu toate bisericile din complex au rezistat atât de bine scurgerii timpului – de pildă, Biete Medhane Alem, considerată cea mai mare biserică monolitică din lume, este ferită de elementele naturii de o placă de tablă, condiţionată de UNESCO, pentru a încetini eroziunea; iar zidurile bisericii Biete Abba Libanos prezintă câteva fisuri destul de grave.Bisericile din Lalibela au fost înscrise în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1978, însă abia prin 2014 au început programele turistice susţinute de guvernul etiopian pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori. Biletele de intrare în complexul rupestru costă în jur de 50 de dolari.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(592 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Astazi ar fi bine sa nu semnati documente oficiale si sa nu luati decizii importante la locul de munca sau in afaceri. Cei din jur ar putea sa nu fie de acord cu toate ideile dumneavoastra. Nu va lasati demoralizat si nu renuntati la planurile de schimbare! Ar fi bine sa acordati mai multa atentie activitatilor casnice. In plan sentimental totul ar trebui sa mearga bine. Partenerul de viata va ajuta sa depasiti mai usor dificultatile cu care va confruntati. taur Inainte de amiaza este posibil sa aveti parte de cateva momente tensionate din cauza controverselor cu un coleg sau cu un partener de afaceri. Aveti sanse sa lamuriti totul destul de usor, daca va pastrati calmul. Ar fi bine sa petreceti seara in familie.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa fiti dezamagit din cauza anularii unei calatorii in interes profesional. Se pare ca este vorba doar despre o amanare, asa ca nu este cazul sa va indispuneti. Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea problemelor financiare ale familiei. Relatiile cu partenerul de viata parcurg o perioada favorabila. rac Este posibil sa apara neintelegeri in relatia cu un coleg de munca ori cu un partener de afaceri. Daca discutati calm si dati dovada de diplomatie, puteti sa ajungeti la o solutie de compromis. Pentru a depasi momentele tensionate de azi este nevoie sa va inarmati cu rabdare. Este recomandat sa vitati discutiile in contradictoriu cu membrii familiei.
LEU FECIOARĂ
leu Partenerul de viata v-ar putea reprosa ca nu acordati suficienta atentie problemelor familiei. Puteti sa detensionati destul de usor atmosfera, dand dovada de tact si intelegere. In a doua parte a zilei este posibil sa constatati ca o afacere la care munciti de mult timp incepe sa dea rezultate. fecioara Este posibil ca persoana iubita sa va inteleaga gresit dorinta de a avea mai multa libertate de miscare. Pentru a evita o cearta, ar fi bine sa lamuriti neintelegerea fara sa va iesiti din fire. Chiar daca sunteti tentat sa petreceti seara impreuna cu prietenii, sfatul eastrolog.ro este sa dedicati familiei timpul liber de azi. Incercati sa pastrati echilibrul in relatiile cu cei dragi!
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este o zi buna pentru a face planuri pe termen lung in activitatea profesionala sau in afaceri. Aveti sanse sa gasiti solutii bune pentru a va imbunatati situatia financiara. In a doua parte a zilei s-ar putea sa fiti tentat sa petreceti mai mult timp cu prietenii, ceea ce risca sa provoace discutii aprinse in familie. Astazi este important sa fiti mai atent cu partenerul de viata. scorpion Daca va temperati spiritul critic, astazi puteti avea reusite frumoase in plan profesional. Pentru a pastra armonia in relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata, va trebui sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. Seara este posibil sa va viziteze o ruda mai in varsta care va ofera un cadou surprinzator dar foarte util.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti tendinta de a fi cam impulsiv si riscati sa ii jigniti pe cei din jur. Va sfatuim sa va pastrati calmul, pentru ca riscati sa va alegeti cu probleme de sanatate. In a doua parte a zilei este posibil sa incasati o suma de bani dintr-o activitate extraprofesionala. Va recomandam sa va sfatuiti cu familia inainte de a decide cum veti cheltui acesti bani, altfel riscati sa se ajunga la cearta. S-ar putea sa fie necesare anumite investitii in locuinta capricorn Azi este posibil sa nu fiti in apele dumneavoastra si sa intampinati dificultati in relatiile cu cei din jur. Este recomandabil sa fiti cat mai prudent in afirmatiile pe care le faceti. Ar fi bine sa nu va implicati in mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca exista riscul sa nu duceti niciuna la bun sfarsit. In a doua parte a zilei aveti sanse sa va regasiti buna dispozitie si sa va simtiti bine in mijlocul familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei este posibil sa obtineti beneficii financiare cu prilejul unei calatorii. S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va propune sa participati intr-o afacere. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va bazati pe intuitie si sa nu va grabiti sa dati un raspuns. Cel mai bine ar fi sa va consultati cu partenerul de viata. pesti S-ar putea sa fiti nevoit sa amanati plecarea intr-o calatorie in interes profesional, din cauza unor neintelegeri cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri. Totul se poate lamuri destul de usor, cu conditia sa le explicati calm situatia. In plan sentimental se pare ca parcurgeti o perioada favorabila si relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa decurga foarte bine
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 noiembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro