Marţi, 19 martie 2024 - 4:48:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Expoziţia de pictură Marcel Bejgu- O FÂNTÂNĂ A SETEI DE FRUMOS


20 septembrie 2014

Deşi sunt încă marcat de un eveniment familial trist trăit în primăvară, care m-a cam izolat de lume, am primit cu bucurie invitaţia prietenului Marcel Bejgu – preşedintele filialei Ploieşti a Uniunii Artistilor Plastici din România - de a participa la vernisajul expoziţiei sale de pictură, găzduită de Galeriile de Artă Ploieşti. Acolo unde, în anul 1975, el ieşea în faţa publicului ploieştean cu o primă „personală”. De atunci, artistul plastic ploieştean a participat la peste 80 de expoziţii naţionale, anuale sau bienale de pictură şi sculptură, o bună parte din operele sale fiind expuse şi la Viena, Magdeburg, Stuttgart,Torun  (Polonia), Escrennes (Franţa) etc, iar altele se află în colecţii particulare din Italia, Germania, Grecia, USA, Canada, Polonia, Japonia, Israel, Franţa, Australia, Danemarca...

Despre pictorul Marcel Bejgu, criticii de artă au numai cuvinte elogioase: „Într-o epocă a prea multor blazări sau icononoclastii, reale sau mimate, pictura lui Marcel Bejgu readuce sentimentul de a contempla fără complexe realitatea, natura în primul rând, de a-i descoperi virtuţile expresive...”(Virgil Mocanu); „Privind pictura lui Marcel Bejgu, nu se poate să nu simţi gustul nepevertit al pământului răvăşit în rod şi al frumuseţii fără fard pe care o naşte lumina apusului de soare printr-o rarişte de pădure atinsă de bronzurile toamnei” (Corneliu Antim); „... Ulcelele cu flori par buchetul miresei, flori aşezate cu minuţie şi candoare, asemenea copiilor care, peste zi, aşează şi dojeneşte jucăriile. Peisajele acestui artist nu sunt itinerarii artistice, fragmente recongonscibile din oferta plantelor de lux, ele sunt culese, mai degrabă, din tihna aşezărilor mănăstireşti...Pictura lui este, cum spuneam şi altădată, o fântână pentru potolirea setei de frumos...”( Florin Şuţu).

Personal, consider că pictorul Marcel Bejgu este deja un artist consacrat, matur, care şi-a găsit drumul în domeniul artelor vizuale, un foarte bun profesor la Liceul de artă Carmen Sylva din Ploieşti. De altfel, generaţiile pe care le-a format acolo şi au păşit pe calea artelor plastice îi fac cinste profesorului Bejgu. Expoziţia actuală este o expoziţie a realităţii care ne încojoară, o expoziţie caldă de toamnă, care ne încojoară cu flori de sezon: crăiţe, cârciumărese sau cu peisaje marine ori pe Dunăre – cu nelipsitele bărci. Remarcabile sunt peisajele ruginii ce prevestesc iarna, prezentă şi ea în expoziţie cu peisaje  inconfundabile, cu o paletă foarte rafinată şi nişte griuri sclipitoare, picturi pe care orice doritor de linişte şi frumos şi le doreşte să le aibă în dormitor. Prin picturile sale, Marcel Bejgu caută să apropie sufletul naturii de sufletul nostru, producându-ne o puternică stare de trăire şi de sentimente.  De altfel, titlurile alese de autor sunt realmente vrăjitoare: Parfum de toamnă, Orizont, Amurg, Popas, Marginea pădurii, Bucuria toamnei, Poteci, Liniştea iernii, Case uitate etc.

Expoziţia actuală este, dacă vreţi, şi un eveniment pe care, nu întâmplător, artistul şi l-a făcut singur cadou de ziua aniversară: 23 septembrie, eveniment la care au participat numeroşi prieteni şi cunoscuţi ai artistului. Prilej de a-i ura şi eu un cald La Mulţi Ani!

Poate şi pentru faptul că vizitând această minunată expoziţie m-am trezit la realităţile vieţii, uitând de supărări, recomand tuturor celor care trec prin faţa Galeriilor de Artă din Ploieşti să-i calce pragul. Nu veţi regreta!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro