Joi, 28 martie 2024 - 8:10:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Lăutărie


4 decembrie 2014

Se aude tot mai puternic şi la noi ecoul european, care este şi motto al Uniunii Europene: "Unitate în diversitate". Când te gândeşti că versurile lui Mihai Eminescu "Critici voi, cu flori deşarte, / Care roade n-aţi adus / E uşor a scrie versuri / Când nimic nu ai de spus." sunt de actualitate, îţi dai seama că de un secol ne învârtim în cerc. Propriul ego îmi şopteşte încet: - Eşti rău! Ei sunt buni, frumoşi şi deştepţi! Nu. Lăutărie peste tot! Cum să pictezi cu bocancul un tablou şi să-ţi iasă o reproducere după opera "Carul cu boi" a lui Nicolae Grigorescu? Imposibil. Nu ai cum să excelezi într-un domeniu, lucrând după ureche şi apoi să pretinzi că ai cântat după portativ. Nu-ţi iese şi se numeşte kitsch.

Trebuie să înţelegem cu toţii faptul că a sosit un ceas când cioara vopsită nu mai e papagal. Tranzităm o perioadă a schimbării, pot spune că şi a predării de ştafetă între generaţii. Trăim un moment istoric şi un sentiment pe care eu cel puţin nu-mi amintesc să-l fi simţit vreodată. Scriam cu câteva luni în urmă un material despre neimplicarea tinerilor la viaţa cetăţii. Atunci simţeam o totală nepăsare. Astăzi pot spune că mi-am nuanţat afirmaţia anterioare, însă sunt sceptic cu privire la determinarea şi la dorinţa tinerilor de a-şi scrie singuri viitorul. Nu cred că va exista o constantă în vocea lor. Cel puţin nu deocamdată. Aceştia, treziţi brusc de un curent iscat din senin, pot răsturna temporar o situaţie, dar cu toţii trebuie să înţeleagă importanţa rolului lor în societate şi să se implice cu seriozitate la construcţia numită viitor.

Tratată superficial, orice acţiune de implicare într-o activitate este firavă şi nu duce la un rezultat sănătos.

Sub egida personalităţilor marcante, valori ce trebuie să facă parte din patrimoniul naţional, identitatea poporului nostru va fi dusă mai departe de tânara generaţie. Să sperăm că aceştia din urmă vor găsi calea dreaptă şi vor înţelege în acelaşi timp că muzica de calitate se cântă după portativ şi nu după ureche, precum nici politica nu se face pentru a vinde vise, ci pentru a schimba destine, a respecta tradiţii, principii şi valori. Altfel se numeşte... Lăutărie!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro