Miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:11:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ploieşteni prinşi în infernul din Turcia VIDEO


12 iunie 2013

Văzute la televizor, protestele din Turcia par a fi undeva departe. Nu te afectează direct şi nu au nicio influenţă asupra vieţii sociale şi politice din România.

Dar când un cititor te contactează pentru a-ţi spune că situaţia este mult mai gravă decât se vede la televizor, nu poţi să nu încerci să afli mai mult.

Voica Leonte este o ploieşteancă care trăieşte de 17 ani la Ankara. Are dublă cetăţenie şi a fost, fără voia ei, implicată în evenimentele care după debutul de la Istanbul au cuprins toată Turcia.

„Aici este mult mai rău decât se ştie în România. Este o cruzime şi o violenţă care nu poate fi descrisă în cuvinte. Oamenii au rămas orbi din cauza gazelor lacrimogene aruncate de poliţie. Cei din ţară ar trebui să înţeleagă că protestele de aici nu a loc pentru doi pomi dintr-un parc. Conducătorii Turciei îşi doresc un regim asemenea celui din Iran”, ne-a scris ploieşteanca. Ea ne-a mai povestit că la baza protestelor sunt şi atacurile preşedintelui Erdoğan la adresa lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Ploieşteanca ne-a mai povestit despre poliţiştii care sunt extrem de violenţi şi de peste 40 de persoane arestate deoarece au postat pe Facebook fotografii sau filmuleţe din mijlocul protestelor.

„În seara asta au fost doar zece răniţi. Am intrat într-un magazin când mă întorceam de la serviciu, iar Poliţia a aruncat gaze şi în magazin. Efectiv m-am săturat să nu pot deschide geamurile casei, deoarece sunt vecină cu gazele lacrimogene. Aici Poliţia nu apără oamenii, ci le face rău. Au murit oameni nevinovati si nimeni nu va plati pentru moartea lor”,  ne-a scris Voica Leonte.

Ea este nemulţumită de faptul că nici un reprezentant al Ambasadei României la Ankara nu a luat legătura cu vreun român aflat acolo pentru a afla dacă oamenii au probleme.

 

Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 2.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci.

Stiri Actuale va continua să publice toate mesajele românilor prinşi în infernul din Turcia, sperând că şi pentru simplul fapt că prezentăm lucrurile de acolo, îi ajutăm pe oameni să treacă mai uşor peste această experienţă.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro