Duminică, 24 septembrie 2017 - 1:02:16
EUR
EURO = 4.595 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8316 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Corina Ungureanu, drumul de la gimnastică la politică!


17 iunie 2013

Când spui Corina Ungureanu, spui automat gimnastică de performanţă. Puţină lume ştie că fosta campioană mondială de gimnastică a lăsat bârna şi paralele pentru o altă pasiune: politica. Veţi spune probabil: „eee! Lasă că orice român se pricepe la fotbal şi la politică!”. Vă spunem doar că gimnasta Corina Ungureanu este un alt fel de politician. Este un politician care vrea să aducă fair playul din sport şi în politică.

 

Corina Ungureanu- politicianul...Corina Ungureanu-sportiva de performanţă...Există diferenţe majore între aceste două aspecte ale personalităţii tale?

 

Există diferenţe în modul de abordare al acestor două perspective. Ca sportiv era mult mai simplu deoarece trebuia să ascult ceea ce mi se spunea şi trebuia să execut ceea ce aşteptau antrenorii de la mine. Acum ascult indicaţiile, să le spunem aşa, dar deciziile îmi aparţin. Cer acordul, îl primesc, dar decizia este la mine. Tot ce ţine de jobul meu actual este diferit de ceea ce făceam înainte, iar orice acţiune pe care o iniţiez trebuie să fie „ca la carte” ca să spunem aşa, deoarece oameni au alte aşteptări de la mine. Performanţa rămâne dimensiunea comună a sportului şi a politicii, în ceea ce mă priveşte.

 

Este o diferenţă şi în modul de abordare al oamenilor cu care lucrez acum. Este o lumea nouă pentru mine. Una este să trăieşti în lumea sportului înconjurată de prieteni şi de oameni alături de care lupţi pentru acelaşi ţel şi alta este să te adaptezi la modul şi la ritmul de lucru al oamenilor normali, să le spunem aşa. Modul de gândire al oamenilor este altul, a trebuit să accept că lucrurile nu se pot face atât de repede pe cât îmi doresc eu, să accept că sunt alte reguli. În comun cele două „personaje” de care discutăm - sportivul şi politicianul - au determinarea şi hotărârea. Ca şi în sport nu pot să accept că un lucru nu este posibil, consider că prin muncă şi cu ambiţie orice proiect este realizabil, mai devreme sau mai târziu. Prin intrarea mea în politică vreau să transfer ceva din dorinţa şi dăruirea unui campion care vrea să-şi reprezinte ţara cu mândrie.

 

Ce ai schimba în modul în care se face politică în România? Cum vezi tu actuala clasă politică?

 

 

Aş schimba foarte multe lucruri, dar eu cred că şi clasa politică din România de astăzi e cu totul diferită de cea din urmă cu 10-20 de ani. Puţin mai greu se îndreaptă către normalitate.

Cu răbdare se pot construi proiecte deosebite în politică. Sunt mulţi politicieni pe care îi apreciez, şi deşi ar părea că mă eschivez nu o să le dau numele pentru a nu da naştere unor interpretări mai mult sau mai puţin tendenţioase. Admir profesioniştii, oameni care doresc să mişte lucurile, oameni care pun la cale proiecte interesante şi care luptă ca acestea să fie realizate. Am învăţat să fac diferenţa între un om care spune şi vorbeşte sincer despre anumite lucruri şi un om care doar...vorbeşte!

 

Oamenii politici sunt percepuţi în România drept o clasă care nu îşi respectă promisiunile.  Vii din lumea sportului, unde există fair-play şi unde regulile sunt clare. Cum te descurci în...lumea reală?

 

Din punctul acesta de vedere chiar am avut probleme la început, probleme de adaptare. Pot să înţeleg anumite lucruri, dar nu pot şi să le accept, de aceea nu mă voi schimba niciodată. Anii petrecuţi în sala de antrenament şi în competiţiile internaţionale mi-au marcat profund evoluţia. În viaţa mea vreau să existe lucruri clare, fără ambiguităţi. Am ritmul meu de muncă, nu am de ce să-l schimb. Mi-a fost destul de greu să mă adaptez la început, dar cred că oamenii au început să mă cunoască şi au înţeles că sunt încăpăţânată şi că atunci când îmi propun ceva, proiectul acela devine, destul de repede, realitate.

Percepţia asupra oamenilor politici este îndreptăţită. Trăim nişte vremuri dificile şi trebuie să schimbăm, noi, ca politicieni, multe lucruri pentru ca oamenii să înţeleagă că politicienii sunt în slujba lor, nu oamenii în slujba politicienilor. Mai mult decât atât cetăţenii trebuie să-şi cunoască propriile drepturi şi să se implice activ în propria comunitate.

 

Crezi că poate deveni politica un job real? Ai putea deveni un politician profesionist?

 

 

 

În momentul în care faci politică şi eşti deputat, senator, ministru...nu prea mai ai timp de altceva. Ori iei politica drept un job real, ori nu are rost să intri în lumea asta. Pentru mine politica nu este o activitate cu jumătate de normă, dimpotrivă funcţia de consilier pe probleme de sport a primarului Iulian Bădescu necesită o mare implicare şi un consum de energie. Cu toate acestea, ocup cu mare responsabilitate şi decenţă o funcţie politică.Politica pe care o fac se îndreaptă mult spre tineret şi sport şi către provocările din acest domeniu la nivelul Ploieştiului. Dar ceea ce se întâmplă în această zonă în Ploieşti se întâmplă şi la nivel naţional şi încerc să găsesc soluţii pentru ca problemele să se rezolve. Caut soluţii la nivel naţional şi european, acolo unde lucrurile în domeniul sportului deja s-au mişcat, cer păreri şi analize de la foşti colegi din sport, de la oamenii cu acces la decizii şi cred că şi în Ploieşti tinerii şi sportivii vor deveni o voce ascultată şi respectată de autorităţi.

 

Nu le ştiu eu pe toate, se întâmplă să înţeleg uneori greşit problemele, dar după discuţii accept soluţia cea mai bună. Cred că un bun politician trebuie să înveţe înainte de toate să-i asculte pe oameni şi problemele lor şi abia apoi să decidă.

 

Dacă ai ajunge într-un post de deputat, de senator, de ministru ce măsuri ţi-ai dori să iei?

 

 

În primul rând m-aş ocupa de sport. Este domeniul pe care îl stăpânesc cel mai bine şi pe care chiar îl cunosc. Cred că dacă fiecare politician s-ar ocupa de ceea ce cunoaşte, chiar s-ar schimba multe lucruri în ţara asta. Trebuie să renunţăm la ideea că noi le ştim pe toate.

 

În materie de sport, aş separa puţin promovarea noţiunii de sport de masă. Vorbim aici despre performanţă, sportul de mijloc şi marea masă a celor care practică un sport. Aş definitiva foarte clar sporturile individuale, sporturile de echipe, sporturile olimpice şi cele care ne aduc satisfacţii la nivel internaţional, sporturile neolimpice, sporturile neolimpice unde avem rezultate deosebite. Sunt subdomenii care ar trebui bine puse la punct pentru a avea o imagine de ansamblu a ceea ce mai înseamnă sport în România.

 

Avem copii legitimaţi în cluburile care aparţin de ministere sau de autorităţi locale sau judeţene şi copii legitimaţi în cluburi particulare.

 

Nu avem astfel de statistici şi deşi aud mereu că micuţii din ţara asta nu mai fac sport, că nu fac mişcare, cred că în realitate lucurile stau altfel. Părinţii îşi duc copiii la sport, au grijă de sănătatea lor pentru că orice părinte îşi doreşte un copil sănătos. Problema, cel puţin la Ploieşti, este a spaţiilor unde se pot practica diverse sporturi. Baza materială este problema principală, nu lipsa copiilor care doresc să practice un anumit sport. Încă funţionăm după un sistem vechi şi ne place să trăim cu aburii momentelor de glorie din trecut. Suntem membri  ai Uniunii Europene, iar lucrurile stau altfel acolo. Cred că ar trebui să reformăm şi domeniul sportiv din România introducând standarde şi principii europene. Este ceea ce încerc din noua mea postură, şi anume racordarea sportului ploieştean la performanţa europeană. Cred că atunci când municipalitatea amenajează sălile de sport la un nivel profesionist cu eforturi financiare substanţiale, trebuie să avem grijă şi de întreţinerea lor. Cred că aceste baze sportive trebuie să fie funcţionale şapte zile din şapte nu doar câteva ore pe zi.

 

 

Şi dacă tot vorbim de sport şi de performanţe...Petrolul Ploieşti...cum ţi se pare, ţie ca om care a practicat un sport nu foarte tentant din punct de vedere financiar, prima pe care echipa trebuie să o primească de la Primărie?

Banii vor fi primiţi pentru că primarul Iulian Bădescu a promis că va premia performanţa, iar el este unul dintre politicienii pe care îi apreciez enorm fiindcă se ţine de cuvânt. Aceşti sportivi îşi merită banii pentru că au adus la Ploieşti bucuria, o bucurie pe care oraşul acesta nu o mai cunoscuse de mult timp. Echipa trăieşte din bani privaţi, iar suma pe care o va aloca municipalitatea premiază această performanţă. Nu pot vorbi prea mult despre fotbal, pentru că atunci când am acceptat acest job am pus condiţia de a mă ocupa de orice sport mai puţin de echipa de fotbal. Am înţeles de mult că la nivel european, fotbalul înseamnă fotbal, iar restul sporturilor este altceva. Fotbalul este un fenomen, un domeniu cu multe orgolii şi multe satisfacţii...Fotbalul vinde cu orice preţ, fotbalul aduce bani...Fotbalul, însă, ar trebui să tragă după el şi celelalte sporturi, o interconectare multdisciplinară ar putea aduce beneficii multiple tuturor actorilor implicaţi.

 

 

Să lăsăm fotbalul şi sportul şi să ne întoarcem la politică...ce ţi-ai dori să faci dacă ai deveni un polician cu acces la decizii? Ce ar face Corina Ungureanu-parlamentarul sau europarlamentarul sau secretarul de stat sau ministrul?

 

Aş promova tot sportul! Să nu uităm că este un domeniu vast cu multe lucruri de rezolvat. Spre exemplu, unii părinţi plătesc pentru ca micuţii lor să facă sport, alţii nu, deoarece fac parte din cluburi care aparţin de consiliile locale sau de minister. Nu mi se pare corect ca doi copii care practică acelaşi sport să aibă parte de tratamente diferite: adică unul să plătească şi altul nu. Inclusiv finanţarea din sport ar trebui să urmeze copilul, ceea ce ar duce la o creştere a nivelului de performanţă organizaţională. Aici ar trebui reglate lucrurile din punctul meu de vedere. În Occident aceste chestiuni sunt bine reglementate şi cred că ar trebui să aruncăm o privire la cei care deja au rezolvat astfel de probleme. Nu trebuie să inventăm noi mereu roata, este suficient să aruncăm o privire la cei care sistemul funcţionează bine. Ştiu că este greu pentru un politician să îşi asume o decizie de genul - de astăzi cerem bani părinţilor. Dacă s-ar crea un plafon minim, o taxă modică pentru că bazele sportive au nevoie de întreţinere. Cred că am avea mai mulţi copii la sport. Cluburile private şi-ar adapta taxele la cele din sistemul de stat şi am avea mai mulţi copii care practică un sport.

 

Cine stabileşte unde e performanţă şi unde nu? Cum atragem copiii spre sport?

 

Fiecare federaţie ar trebui să îşi stabilească nivelul de la care începe performanţa. De la ce vârstă un sportiv devine profesionist şi poate fi susţinut de federaţii, de minister, de autorităţi locale. Din ce îmi aduc aminte aşa era şi înainte. Abia după ce am participat la primul concurs şi am obţinut un rezultat bun am avut dreptul la masă de prânz şi la echipament. Aveam şi condiţii mult mai proaste de antrenament, dar făceam performanţă. Acum avem condiţii bune, dar, din păcate, nu prea mai avem rezultate, iar această realitate mă doare.

 

Consider că micuţii ar trebui să aibă acces la mai multe sporturi, chiar şi în cadrul şcolii. Să facă înot, fotbal, gimnastică, tenis, atletism...Îmi place vreun sport, încep să-l practic cum trebuie pe acela, nu-mi place nicio problemă. Şi mai cred ceva...Cred că sportivi trebuie lăsaţi să facă performanţă, dar trebuie încurajaţi şi să înveţe în cadrul şcolilor. Am văzut rezultatele de la Bacul olimpicilor. Dacă sportivii nu încep să pună mâna şi pe carte vor deveni o voce care nu poate fi auzită. După ce ies din cariera competiţională şi vor începe să se lovească de lumea reală nu vor fi în stare să îşi exprime nevoile şi dorinţele, nu vor fi capabili să se integreze profesional.

 

Cum ţi se par românii şi România?

 

Nu prea mai ştim ce e acela patriotism, nu mai suntem mândri de ţara noastră şi e păcat. Am foarte mulţi prieteni în afară care vin aici, se simt bine şi sunt extrem de încântaţi de România. Poate că ar fi cazul să învăţăm să ne respectăm şi noi, să fim mândri de ceea ce suntem. România este o ţară frumoasă şi trebuie să o păstrăm aşa cum este.

 

 

 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(302 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare astazi ca aveti multe probleme de rezolvat. Aveti posibilitatea sa faceti in locuinta anumite schimbari care vor contribui la imbunatatirea confortului. Dupa-amiaza ati putea fi tentat sa cumparati un obiect de valoare. Va recomandam sa nu va grabiti, pentru ca nu este o zi favorabila investitiilor. Nu neglijati odihna! taur Se pare ca sunteti in forma si plin de energie si sunt sanse sa finalizati o lucrare importanta. Dupa-amiaza aveti ocazia sa va afirmati in societate. S-ar putea sa luati initiative pentru care veti fi admirat. Aveti grija sa nu neglijati problemele de familie!
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei este foarte posibil sa fiti intr-o stare de spirit excelenta, iar relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa decurga fara probleme.Aveti sanse de reusita mai ales in activitatile casnice si in societate. Singurul lucru care v-ar putea nemultumi este situatia financiara. In cursul serii este posibil sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Va recomandam sa evitati glumele riscante. rac In prima parte a zilei este posibil ca relatia cu persoana iubita sa fie usor tensionata. Cauza pare sa fie o neintelegere care porneste de la barfele unei persoane invidioase. Sunt sanse sa lamuriti totul destul de usor.S-ar putea ca o investitie pe care ati facut-o cu ceva timp in urma sa se dovedeasca inspirata si sa inceapa sa produca beneficii mai mari decat v-ati asteptat.Aveti grija sa nu va extenuati!
LEU FECIOARĂ
leu La locul de munca sau in afaceri, rezultatele eforturilor depuse in ultima vreme v-ar putea atrage respectul colegilor si laudele superiorilor.Aveti sanse sa realizati fara mari dificultati tot ce v-ati propus pentru azi.Pe plan financiar s-ar putea sa nu stati tocmai bine, dar sunteti hotarat sa gasiti noi surse de venituri. Este momentul sa reluati legaturile cu vechi prieteni sau parteneri de afaceri. fecioara Sunteti plin de energie si aveti sanse sa finalizati tot ce v-ati propus pentru azi. In prima parte a zilei aveti ocazia sa va afirmati pe plan social. Relatiile cu persoana iubita si cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune. Avand in vedere ca sunteti predispus la probleme digestive, eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati excesele alimentare.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti ocazia sa faceti schimbari importante in relatia cu persoana iubita si in plan social. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si puteti avea succes in societate. Este recomandabil sa evitati exagerarile si sa nu va asumati riscuri, fiindca puteti sa va alegeti cu pierderi materiale importante scorpion Desi se intrevede o zi incarcata, sunteti capabil sa faceti fata cu succes tuturor problemelor. Situatia financiara pare sa nu fie foarte buna, dar acest lucru va motiveaza si mai mult.Astazi puteti sa va bazati pe intuitie dar, pentru hotararile importante privind familia si caminul, eastrolog.ro va recomanda sa va consultati si cu partenerul de viata.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Intuitia si claritatea in gandire va ajuta sa rezolvati o problema sentimentala care va preocupa de ceva vreme. In prima parte a zilei, o persoana apropiata v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere noua. Va sfatuim sa luati in considerare propunerea, pentru ca pare sa ofere perspective frumoase.Dupa-amiaza este posibil sa participati la o intrunire cu prietenii, impreuna cu partenerul de viata. capricorn Puteti avea succes intr-o scurta calatorie in interes profesional sau de afaceri. Va sfatuim sa fiti prudent si sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii sau cu partenerii de afaceri. In a doua parte a zilei aveti sanse sa clarificati o problema sentimentala mai veche. In plan financiar nu se intrevad probleme deosebite. Este indicat, totusi, sa fiti cumpatat cu cheltuielile.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aiba loc schimbari importante, mai ales pe plan social si sentimental. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si aveti ocazia sa faceti cunostinta cu persoane importante. Dupa-amiaza puteti lua o decizie importanta privind o investitie pentru camin. Va sfatuim sa tineti cont de ideile partenerului de viata. Spre seara s-ar putea sa primiti o veste buna de la un prieten de familie. pesti Este posibil sa survina evenimente neasteptate, care va obliga sa va modificati programul. Schimbarile, desi par neplacute, sunt de fapt in avantajul dumnavoastra.Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va poate ajuta sa rezolvati o problema profesionala. Va recomandam sa va consultati cu partenerul de viata in problemele casei. Evitati discutiile aprinse cu o femeie!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 septembrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro