Joi, 28 martie 2024 - 8:20:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comuna Măgurele şi-a găsit frate peste Prut FOTO


29 august 2013

După luni întregi de căutări, comuna Măgurele şi-a găsit fratele de suflet peste Prut. Localitatea s-a înfrăţit cu satul Gura Galbenei din Raionul Cimişlia, acord de înfrăţire fiind semnat de primarii Vasilică Diaconu şi Victor Stână.
La festivitatea desfăşurată în localitatea din Republica Moldova au asistat consilierii locali şi angajaţii primăriei Gura Galbenei, dar şi primarul comunei Gornet, care face parte din delegaţia care a participat la evenimentul ExpoPrahova desfăşurat la Cimişlia.

„Este un moment istoric, iar aici mă simt ca acasă. Sunt primar de aproape un an şi am căutat în permanenţă o localitate să ne înfrăţim. Acum v-am găsit şi sunt convins că va urma o prietenie strânsă între localităţile noastre”, a spus primarul Diaconu. De cealaltă parte, edilul din Gura Galbenei a spus că se simte onorat să fie cel care semnează acordul de înfrăţire şi l-a invitat pe primarul prahovean să revină în Moldova peste o lună atunci când va fi inaugurat noul centru socio-medical al localităţii.

Drumuri neasfaltare şi liceu cu o mie de elevi

Comuna Gura Galbenei are aproximativ 7000 de locuitori, fiind situată la aproximativ 50 de kilometri de Chişinău. Încă din momentul în care intri în localitate eşti frapat de starea dezastruoasă a drumurilor. Ai senzaţia că ai nimerit la capăt de lume, într-un colţ uitat de Dumnezeu.
Cu toate acestea a doua impresie este cea corectă. Este o localitate cu oameni gospodari, care deţine o sală de sport impresionantă cu dotari de ultimă generaţie, două grădiniţe cu program prelungit, o casă de cultură şi o bibliotecă cu peste 5.000 de volume în limba română şi un...liceu, la care învaţă aproximativ 700 de elevi.
Semnele regimului totalitarist rus sunt încă prezente, dar oamenii calzi şi primitori privesc cu speranţă spre orice urmă de bunăvoinţă care vine de la românii de peste Prut.
Primarul de la Măgurele i-a invitat pe fraţii din Moldova acasă în România. El a propus ca permanent să aibă loc schimburi culturale, sociale, sportive între localităţi. Foarte curând peste 50 de copii din Gura Galbenei vor merge la Măgurele pentru a învăţa istoria României, pentru a descoperi obiceiurile şi tradiţiile noastre.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro