Marţi, 23 aprilie 2024 - 1:19:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Gazele de şist se extrag pe şest. Cine nu ştie asta?


26 octombrie 2013

Metoda fracţionarii hidraulice constă în propagarea fracturilor într-un strat de rocă determinată de prezenţa unui fluid presurizat. Fracturile hidraulice se formează natural, fiind una din modalităţile prin care gazele sau petrolul din rocile sursă poate migra către rocile rezervor. Acest procedeu este folosit pentru a elibera petrolul, gazele naturale (inclusiv gazul de şist, gazul ermetic şi metanul de cărbune), sau alte substanţe care urmează a fi extrase, folosind o tehnică denumită fracţionarea hidraulică indusă. Acest tip de fracţionare crează fracturi într-un puţ de extracţie săpat în formaţiuni de roci rezervor.

Detalii despre cutremur
Regiune     Moldova,Galati
Latitudine     45.49N
Longitudine     27.84E
Adancime     5 km
Magnitudine     ml=3.9
Intensitate epicentrala     III
Orase apropiate     Galati (17km),Braila (27km),Macin (36km),Tecuci (53km),Focsani (57km)


Fracturarea hidraulică de volum mare este cea care se foloseşte la extragerea gazelor de şist, şi consuma între 4 şi 28 milioane litri de lichid de fracturare per puţ fracturat. Lichidul de fracturare este o soluţie chimică apoasa formată din: 95% apă, 4,5% nisip şi 0.5% un amestec special.

În funcţie de gradul de refacere al zăcământului, un puţ de forare poate fi fracturat de până la 18 ori, de fiecare dată fiind necesară aceeaşi cantitatea de apă.

E zgomot puternic ...

"Este vorba despre mişcările seismice care se produc frecvent în ultimele două săptămâni şi de zgomotele ciudate care vin din pământ. Ei spun că specialiştii care au venit zilele trecute în zonă au plecat repede, fără a da prea multe detalii."

Mai mult, din cauza cutremurelor, apa din fântâni nu mai este bună de băut şi are un miros puternic de sulf. "Am două fântâni. Apa e galbenă. Am scos-o cu motopompa şi apa a rămas tot galbenă. Nu putem să o consumăm, nici calul nu bea apa", susţine altă femeie.

"Au fost bubuituri cum nu se mai poate! Intai bufneste si pe urma se hatana"

Aşa cum se poate observa şi în figură alăturată, un puţ de forare începe cu etapa de săpare a "tunelului". Acest puţ poate ajunge până la maxim 5-6 km adâncime şi tot atâţia km pe orizontală, de-a lungul rocilor de şisturi bituminoase. Săparea durează 3-6 săptămâni;

Durata de viaţa a unui puţ e de circa 5 ani, după care este epuizat.

Cu ajutorul unei arme de perforare, se introduc mici bombe care fracturează rocă de şist. Fracturarea se realizează pe sectoare (aşa zisele roci rezervoare).

Etapa de Fracturare Hidraulică începe prin introducerea unui lichid la presiuni de peste 1000 bari, aprox 1050Kgf/cm2. Fluidul de fracturare sparge rocile fosile şi eliberează gazul.

Fără comentarii:
 


Vizualizare hartă mărită


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro