Joi, 25 aprilie 2024 - 5:13:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bill Gates a prezis 3 inovaţii care vor revuloţiona lumea


11 februarie 2017

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunţat lansarea unui nou fond de investiţii, numit ,,Breakthrough Energy Ventures”, afacere pentru care va fi susţinut de alţi miliardari celebri. Proiectul va avea o valoare de 1 miliard de dolari destinat găsirii şi dezvoltării de soluţii tehnologice nepoluante la problema energetică, cu obiectivul stopării încălzirii globale.

,,Breakthrough” este susţinut, în prima fază, de 20 de investitori, printre care se mai numără: Mark Zuckerberg (directorul executiv al Facebook), Jack Ma (preşedintele Alibaba), Jeff Bezos (fondatorul Amazon.com), Marc Benioff (fondatorul Salesforce.com), Richard Branson (fondatorul Virgin Group) şi George Soros.

Acest fond vine în ajutorul cercetărilor privind energiile nepoluante şi tehnologiile de reducere a emisiilor globale de gaze cu efect de seră pentru a contribui la atingerea obiectivului fixat anul trecut prin Acordul de la Paris şi anume limitarea creşterii temperaturii globale la maxim 2 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială şi stabilizarea ei la 1,5 grade Celsius în raport cu aceeaşi perioadă.

Chimie solară: conversia luminii solare în combustibil

Sistemele fotovoltaice realizeaza conversia directa a energiei radiatiei solare in energie electrica, fara o poluare sonora si fara emisia unor gaze poluante in mediul ambiant. Sistemele fotovoltaice au fost folosite la inceput pentru a echipa satelitii, dupa aceea pe scara mai larga la echiparea ceasurilor electronice precum si a unor calculatoare. In ultimii 20 de ani sute de mii de sisteme fotovoltaice au fost instalate in toata lumea. Ele sunt folosite in orase mici, precum si in sate in care implementarea unui astfel de sistem este mai rentabila decat conectarea la reteaua electrica sau folosirea de baterii / minigeneratoare de curent. Astfel de sisteme au functionat perioade lungi de timp in domenii ca pomparea apei, electrificarea unor localitati sau case izolate, gestionarea unor rezerve de apa, aparate de taxat pentru parcari, telecomunicatii sau protectie catodica.

Bateria reîncărcabilă revoluţionează lumea auto

În contextul noilor politici mondiale pentru un mediu sănătos, automobilele electrice au revenit în atenţia specialiştilor din întreaga lume. Provocarea inventării unui astfel de automobil nu este o noutate. Primul automobil electric a fost realizat în anul 1884, de către Thomas Parker, la Londra. Vehiculul era dotat cu baterii reîncărcabile, de mare capacitate şi a fost construit ca o soluţie pentru a diminua poluarea din capitala Regatului Unit. Proiectul nu a avut însă succes şi la presiunea producătorilor de automobile, fabricarea maşinilor electrice a fost stopată.

Colector solar

Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, un colector solar este o instalaţie ce captează energia solară conţinută în razele solare şi o transformă în energie termică. Deoarece aproape întreg spectrul radiaţiei solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul acestor colectoare este ridicat fiind în jur de 60 % – 75 % raportat la energia razelor solare incidente.

Ideea utilizării efectului termic al radiaţiei solare este veche. Încă din antichitate Arhimede a incendiat flota romană concentrând razele solare cu ajutorul oglinzilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:


















Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook























ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro