Joi, 28 martie 2024 - 8:34:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Militanţi separatişti proruşi ocupă televiziunea regională de la Doneţk


28 aprilie 2014

Militanţi separatişti proruşi au ocupat duminică sediul televiziunii regionale de la Doneţk, în estul Ucrainei, fără ca poliţia, prezentă la faţa locului, să intervină pentru a-i împiedica, a constatat un jurnalist AFP, informează Mediafax.

Câteva zeci de militanţi în uniformă, înarmaţi cu bâte de baseball, se aflau în interior şi păzeau intrarea clădirii, interzicând accesul oricui.

Majoritatea purtau acelaşi tip de uniformă de camuflaj şi o banderolă de culoarea roşie pe care scria "Oplot" ("Scut"), numele unei grupări paramilitare proruse. Această grupare a fost creată la Harkov, al doilea cel mai important oraş din Ucraina, de către un anume Evghen Jilin, un fost poliţist care are cazier judiciar, cunoscut până prezent pentru organizarea unor turnee de lupte libere, fără nicio regulă, în cuşti.

Nicio armă de foc nu era vizibilă, însă militanţii din interior purtau în general rucsaci de sport grei şi refuzau să stea de vorbă cu presa.

Un autocolant cu autoproclamata "republică de la Doneţk" a fost lipit peste trident, simbolul statului ucrainean, pe o placă aflată la intrare.

"Jurnaliştii vor putea să continue să lucreze, dar trebuie să spună adevărul", a declarat pentru AFP Stanislav, unul dintre atacatori, adăugând că imobilul va fi păzit "zi şi noapte". "Posturile ruseşti (acuzate de Kiev de propagandă antiucraineană şi interzise în ţară) spun adevărul", a continuat el.

Directorul postului, Oleg Djolos, a ieşit ulterior pentru a se adresa numeroşilor jurnalişti internaţionali adunaţi în incinta postului de televiziune. "Programele postului nostru nu sunt, pentru moment, modificate", a spus el. "Jurnaliştii şi angajaţii noştri sunt, bineînţeles, îngrijoraţi, însă persoanele care au preluat controlul asupra staţiei noastre s-au angajat să ne asigure securitatea".

În incinta televiziunii, şase poliţişti ucraineni, dintre care trei erau înarmaţi cu puşti de tip Kalaşnikov şi purtau veste antiglonţ, observau scena, dintr-un vehicul, fără să intervină.

Întrebat despre lipsa de reacţie a poliţiştilor înarmaţi faţă de intruziunea celor câteva zeci de indivizi fără arme, Djolos a răspuns că "trebuie să le puneţi lor această întrebare. Sunt poliţişti ucraineni".

Întrebaţi, funcţionarii din cadrul poliţiei au refuzat să răspundă.

"Vom veni mâine (luni) să muncim aşa cum s-a prevăzut, potrivit orarelor obişnuite", a spus directorul. Întrebat despre cererea probabilă a agresorilor de a redifuza posturi ruseşti, el a răspuns că "noi suntem un post ucrainean de televiziune regională. Nu suntem un centru de difuzare. Decizia de a difuza un post sau altul nu este luată la nivelul nostru".

În cursul preluării controlului, în martie, asupra Peninsulei ucrainene Crimeea de către forţele proruse, susţinute de membri ai unor forţe speciale trimişi de către Moscova, posturile din peninsulă au fost ocupate rapid, în urma unor operaţiuni care seamănă cu cea care a avut loc duminică la Doneţk.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro