Vineri, 29 martie 2024 - 9:05:15
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Germania va consilia Bulgaria. Care sunt proiectele prioritare


16 decembrie 2014

Germania va trimite experţi în Bulgaria pentru consultanţă în domeniile reformă judiciară, proiecte energetice şi absorbţie de fonduri europene, în urma discuţiilor avute la Berlin de cancelarul Angela Merkel cu premierul bulgar Boiko Borisov, relatează Mediafax.

Borisov şi Merkel au discutat ideea construirii unei terminal de gaze în Bulgaria, la Varna, ca înlocuitor al proiectului gazoductului South Stream anulat de Rusia, precum şi despre intrarea ţării în spaţiul Schengen.

Premierul bulgar a prezentat ideea construcţiei terminalului de gaze în apropiere de Varna, de unde gazele să fie livrate în Uniunea Europeană, după crearea pieţei comune a energiei.

Subiectul urmează să fie discutat la reuniunea de joi a Consiliului European.

Merkel a spus că Germania are o experienţă pozitivă în relaţiile cu Rusia şi că a primit asigurări că şi Bulgaria este un partner serios. Cancelarul german nu a dat însă un răspuns concret dacă Germania va oferi Bulgariei compensaţii financiare pentru pierderile suferite din cauza anulării proiectului South Stream.

Merkel a menţionat faptul că au fost încheiate mai multe contracte în cadrul South Stream, fiind importantă analiza atentă a faţetei juridice a problemei şi să se ajungă la o soluţie conformă cu reglementările europene.

Borisov a solicitat extinderea cu încă un an a termenului limită pentru absorbţia fondurilor europene din cadrul financiar multianual 2007-2013, el menţionând concesiile oferite altor state.

Merkel nu a făcut vreun angajament concret, dar a promis că va susţine solicitările Bulgariei la Consiliul European, încercând să obţină ceea ce este posibil.

Nici în privinţa Schengen, Merkel nu a oferit garanţii concrete pentru soluţionarea acceptării Bulgariei.

Borisov a prezentat dificultăţile cu care s-a confruntat Bulgaria din cauza refugiaţilor care au intrat în ţară şi resursele mari cheltuite pentru securizarea frontierei externe a UE.

Există promisiuni pentru eliminarea frontierelor marine şi aeriene pentru Bulgaria şi România, la reuniunea Consiliului European din martie 2015, dar Merkel a spus că decizia va fi luată în februarie, după analizarea celor mai recente rapoarte ale Mecanismului de Verificare şi Cooperare.

Cancelarul a subliniat faptul că a remarcat hotărearea guvernului din Bulgaria de a rezolva problemele cu care se confruntă ţara, în special de combatere a crimei organizate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro