Marţi, 16 aprilie 2024 - 5:10:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ucraina: Rebelii proruşi anunţă un acord privind schimbul de prizonieri


26 decembrie 2014

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au anunţat joi că au ajuns la un acord cu Kievul, în cadrul negocierilor din ajun de la Minsk, în vederea iniţierii unui schimb de prizonieri în viitorul cel mai apropiat.
 
"Există un acord" pentru a schimba 225 de ucraineni deţinuţi de separatişti pe circa 150 de rebeli încarceraţi de autorităţile ucrainene, a anunţat aşa-zisul "preşedinte" al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Igor Plotniţki, citat de agenţia de presă RIA Novosti, potrivit Agerpres. 
 
"Este posibil ca acest schimb de prizonieri să aibă loc chiar în acest sfârşit de săptămână", a spus acesta.
 
Informaţii similare au fost anunţate pentru presă şi de către liderul Republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko. "Va exista un schimb de prizonieri de război, 150 în schimbul a 225", a precizat liderul separatist.
 
Deocamdată, nu există o confirmare pentru acest acord din partea autorităţilor ucrainene, însă un înalt responsabil al Serviciilor de Securitate Ucrainene (SBU) a confirmat pentru AFP că cifrele de 225 şi 150 de prizonieri au fost discutate în cadrul negocierilor cu rebelii înainte de întâlnirea de la Minsk. 
 
"Suntem pe cale să-i ducem (pe rebelii prizonieri) spre un centru regional şi suntem gata să-i dăm la schimb imediat ce cealaltă parte va fi şi ea gata (pentru aceasta)", a spus Lubkivski.
 
Potrivit reprezentantului SBU, în total mai mult de 680 de ucraineni sunt în prezent prizonieri ai forţelor separatiste. La rândul său, Kievul este gata să ofere la schimb 225 de prizonieri rebeli, potrivit aceleiaşi surse. 
 
Cinci ore au durat negocierile de miercuri de la Minsk dintre Kiev şi rebeli, cu participarea Rusiei şi OSCE, în vederea relansării procesului de pace în acest conflict armat, care a făcut peste 4.700 de morţi de la izbucnirea lui, în aprilie.
 
La finalul acestor negocieri, emisarii rebelilor au anunţat "negocieri dificile", declarând de asemenea că nu a fost fixată nicio dată pentru o reuniune viitoare, în condiţiile în care iniţial a fost anunţat că negocierile vor dura inclusiv vineri.
 
Kievul nu a comentat deocamdată în mod oficial rezultatele negocierilor de la Minsk.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro