Vineri, 29 martie 2024 - 3:48:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Primele imagini cu cea mai nouă insulă din lume


14 martie 2015

Trei localnici din arhipelagul Tonga din sudul Oceanului Pacific au călătorit pe cea mai nouă insulă apărută pe Pământ şi s-au întors cu fotografii fantastice ale unei lumi aspre, dar minunate.

Insula vulcanică Hunga Ha’apai este cea mai nouă insulă din lume. Aflată în sudul Oceanului Pacific, la 65 de kilometri sud-vest de capitala Nuku’alofa a statului Tonga, insula a început să se formeze în luna ianuarie, după ce în decembrie 2014 vulcanul Hunga Tonga a început să erupă. Vulcanul a început să erupă sub apă, iar apoi lava s-a acumulat şi a ieşit la suprafaţă, formând o insulă.

Cei trei bărbaţi din Tonga sunt primii oameni care au păşit pe această insulă, relatează telegraph.co.uk. Ei s-au plimbat pe plaja neagră şi s-au căţărat până la buza craterului. La întoarcere, oamenii au spus că suprafaţa încă era caldă, iar lacul verde din crater mirosea puternic a sulf.

„A fost o zi perfectă, cu privelişti fantastice – cerul era albastru strălucitor, iar marea avea aceeaşi culoare precum cerul”, a povestit GP Orbassano, unul dintre localnici, pentru Matangi Online. „Sunt mii de păsări, tot soiul de păsări, care depun ouă pe insulă”, a mai spus el.

Autorităţile din Tonga au anunţat că insula este lată de 800 de metri şi că are o lungime de 1,3 kilometri. Se crede că înălţimea maximă a insulei este de 250 de metri.

„Suprafaţa insulei era caldă”

Gianpiero Orbassano, un italian care s-a mutat în urmă cu mai bine de 20 de ani în Tonga, unde este proprietarul unui hotel, a povestit pentru BBC că s-a simţit în siguranţă pe noua insulă în timpul drumeţiei făcute alături de cei doi prieteni: „M-am simţit în siguranţă. Suprafaţa insulei era caldă şi puteai să simţi acest lucru. A fost greu să ne căţărăm pe insulă sub soarele puternic”.

El susţine că noua insulă ar putea deveni o atracţie turistică a ţării.

„Am avut o privelişte frumoasă asupra vulcanului, care acum e plin de o apă de un verde-smarald, care mirosea a sulf şi a alte chimicale. Priveliştea era fantastică”, a povestit Orbassano, în vârstă de 63 de ani, la Radio Australia, potrivit abc.net.au.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro