Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:26:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Întâlnire istorică, între Obama şi Castro


12 aprilie 2015

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a dat mâna cu omologul său cubanez, fratele lui Fidel Castro, Raul, la deschiderea Summitului Americilor, în Panama.

La acest eveniment, a avut loc un moment considerat istoric. După 54 de ani în care cele două ţări nu au avut relaţii oficiale, Barack Obama şi actualul preşedinte, Raul Castro, şi-au dat mâna şi au stat de vorbă, informează reuters.com.

„Mişcarea 26 iulie” a lui Castro a absorbit rapid toate aceste mişcări şi a cucerit puterea, formând guvernul în 1959, după victoria împotriva forţelor militare loiale lui Batista. În momentul în care Fulgencio Batista a fost alungat de la putere, 75% din terenul cultivabil era proprietatea cetăţenilor străini şi companiilor străine (în special nord-americane). Noul guvern revoluţionar a adoptat reforma agrară şi a confiscat cea mai mare parte a proprietăţilor agricole ale companiilor străine. În scurtă vreme, relaţiile cu SUA s-au deteriorat. La început, Castro nu dorea să discute planurile sale de viitor, dar în cele din urmă s-a declarat comunist, explicând că încearcă să construiască socialismul în Cuba. Au fost stabilite atunci relaţii diplomatice cu Uniunea Sovietică, iar cele cu Statele Unite au rămas reci până în prezent, potrivit ro.wikipedia.org.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a descris întâlnirea dintre cei doi ca fiind o „interacţiune informală, fără o conversaţie substanţială”.

De altfel, este pentru prima dată când Cuba este invitată să participe la acest eveniment, iar gestul celor doi este un pas important pentru o eventuală colaborare între cele două state. De altfel, Barack Obama a anunţat că şi-ar dori ca Statele Unite să reia relaţiile diplomatice cu statul comunist.

„Prezenţa aici, astăzi, a preşedintelui Cubei Raul Castro încarnează o dorinţă exprimată de numeroase ţări din regiune”, a spus secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Cei doi preşedinţi şi-au mai dat mâna şi în urmă cu doi ani, la înmormântarea fostului preşedinte al Africii de Sud, Nelson Mandela.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro