Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:24:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Care este cel mai poluat oraş din lume


24 aprilie 2015

New Delhi, capitala Indiei, este cea mai poluată metropolă din lume, relatează BBC. Mult timp, indienii au crezut, precum restul lumii, că Beijing este cel mai poluat oraş din lume. Însă în mai anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că aerul din capitala Indiei este aproape de două ori mai toxic.

Cele mai periculoase particule sunt denumite PM 2,5: aceste particule de praf, cu diferite compoziţii, sunt potenţial cancerigene deoarece penetrează plămânii şi intră în sânge mult mai uşor decât particulele mai mari (PM 2,5 au un diametru mai mic de 2,5 microni). Nivelul lor în New Delhi este în prezent de 215, adică de 21 de ori mai mare decât limita maximă acceptată.

În urmă cu câteva săptămâni, nivelul PM 2,5 a fost de peste 300, iar fenomenul a primit denumirea de „apocalipsa din aer”.

Potrivit experţilor, poluarea din aer este responsabilă de 1,3 milioane de decese în fiecare an în India. Astfel, aerul poluat este al doilea cel mai mare „ucigaş” din India, după bolile de inimă.

„La început, pur şi simplu am închis toate uşile şi toate ferestrele şi am sigilat găurile. Nu puteam să mai lăsăm brizele răcoroase înăuntru. Am început să verificăm obsesiv indexul calităţii aerului. Apoi ne-am grăbit să cumpărăm măşti împotriva poluării. Dar fetiţa noastră de 3 ani nu voia să poarte mască. Fiul nostru a purtat masca doar o zi, şi asta numai pentru că i-am spus că semăna cu Spider Man”, a povestit jurnalista BBC Anu Anand.

Guvernul indian a anunţat că va instala mai multe aparate pentru monitorizarea calităţii aerului în New Delhi şi că va interzice maşinile pe motorină mai vechi de zece ani.

„Însă asta este ca o picătură în ocean (…) În ultimele luni, cel puţin 12 familii pe care le cunoaştem s-au mutat, fie în oraşe mai curate, fie au plecat din India. Am început să mă întreb dacă nu este timpul să mă gândesc şi eu la plecare”, a mai arătat Anand.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro