Miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:14:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


PE: Comisia de mediu a respins propunerea CE privind utilizarea OMG în alimentaţia umană şi animală


14 octombrie 2015

Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European a respins marţi propunerea Comisiei Europene referitoare la utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) în alimentaţia umană şi animală, un aviz care are mari şanse să fie urmat un vot negativ asupra textului în plenul legislativului european, transmite AFP.

Propunerea Comisiei viza acordarea unui plus de libertate statelor membre privind utilizarea OMG, pe care ar avea posibilitatea să le accepte sau nu.

Avizul unei comisii parlamentare este în general urmat de eurodeputaţii la votul în plen. În cazul textului menţionat, acesta este programat pentru data de 28 octombrie.

‘O majoritate clară de deputaţi din comisia parlamentară nu doreşte să ameninţe piaţa internă. Pentru noi, legislaţia existentă ar trebui să se aplice în continuare, iar statele membre ar trebui să-şi asume responsabilităţile şi să ia o decizie la nivel european, în loc să introducă interdicţii naţionale’, a declarat preşedintele comisiei, Giovanni La Via (PPE).

Îngrijorări faţă de propunerea Comisiei Europene au fost exprimate şi de către reprezentanţi ai industriei agro-alimentare europene, de principalele state exportatoare de produse agricole, ca şi de ONG-uri de mediu.

‘Îi amintim astăzi (preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker) că a lăsa statelor membre alegerea de a refuza individual un OMG este nu doar cinic, dar şi o sursă de incertitudine juridică de negestionat’, a comentat Michele Rivasi, deputată în grupul Verzii/Alianţa Liberă Europeană şi membră a Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară.

Zeci de organisme modificate genetic, destinate alimentaţiei umane sau animale, sunt autorizate la ora actuală în Uniunea Europeană. Aceasta este cel mai mare importator de produse agricole, fiind dependentă în mare măsură de importuri pentru creşterea animalelor.

În 2013, UE a importat 18,5 milioane de turte din soia şi 13,5 milioane de tone de boabe de soia, importuri provenite aproape integral din patru ţări (Brazilia, Argentina, SUA şi Paraguay) unde procentul acestor culturi modificate genetic se ridică la 90%.

În schimb, foarte puţine produse modificate genetic se regăsesc pe rafturile supermagazinelor europene, o situaţie pusă în general pe seama legislaţiei în materie de etichetare şi pe disponibilitatea produselor fără OMG.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro