Miercuri, 24 aprilie 2024 - 7:11:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Partidul fără lider face istorie în Europa


4 februarie 2016

În Islanda, cu un an înainte de alegerile parlamentare din 2017, Partidul Piraţilor le-a depăşit cu mult pe celelalte partide de pe scena politică, relatează independent.co.uk.

Partidul lansat ca o formă de protest militează pentru o săptămână de lucru de 35 de ore, pentru o legislaţie mai permisivă în ceea ce priveşte drogurile şi pentru o modificare drastică a legii drepturilor de autor.

Potrivit celor mai noi sondaje din Islanda, Partidul Piraţilor a devenit cel mai popular grup politic din ţară, 37,8% dintre respondenţi declarând că intenţionează să voteze cu acest partid la alegerile parlamentare viitoare.

Partidul Piraţilor a fost fondat în anul 2012 de un grup de activişti, poeţi şi hackeri, ca extensie a mişcării internaţionale cu acelaşi nume. La ultimele alegeri, în aprilie 2013, partidul a reuşit să câştige 3 din cele 63 de mandate din Parlamentul Islandei.

Acum, Partidul Piraţilor a depăşit partidele tradiţionale (Independenţa şi Partidul Progresiv) în intenţiile de vot ale oamenilor, coaliţia celor două partide cumulând puţin peste 30% în ultimele sondaje de opinie.

„Oamenii sunt evident obosiţi să li se promită marea cu sarea”

Partidul Piraţilor pare să fie mai aproape ca oricând de preluarea puterii în Islanda, o ţară care a fost puternic afectată de criza economică declanşată în anul 2008, mai notează independent.co.uk.

Potrivit sursei citate, Partidul Piraţilor este atât de radical încât, oficial, nici nu are un lider. Totuşi, fosta purtătoare de cuvânt a Wikileaks, Brigitta Jonsdottir, care este în prezent şi membru în Parlamentul islandez, vorbeşte cel mai adesea în numele partidului.

Brigitta Jonsdottir a declarat că decizia guvernului islandez de a renunţa brusc în martie anul trecut la planul de a adera la Uniunea Europeană a cauzat nemulţumirea cetăţenilor.

„Nu cred că există o singură explicaţie pentru popularitatea noastră. Oamenii sunt evident obosiţi să li se promită marea cu sarea înainte de alegeri, iar apoi să vadă cum partidele politice negociază între ele şi nu-şi respectă promisiunile”, a explicat ea pentru publicaţia „Australian Financial Review”.
partidul piraţilor tânără
În vârstă de 25 de ani, Asta Helgadottir de la Partidul Piraţilor este cel mai tânăr membru al Parlamentului Islandez.

Partidul Piraţilor militează pentru o educaţie mai bună, precum şi pentru o nouă formă de democraţie directă care să creeze o punte de legătură între cetăţeni şi cei pe care i-au ales pentru a lucra în folosul public. Totuşi, mecanismul acestei democraţii directe rămâne destul de neclar, mai notează independent.co.uk.

Chiar dacă popularitatea uriaşă a Partidului Piraţilor nu va fi confirmată la alegerile din 2017, Brigitta Jonsdottir consideră că apariţia acestei grupări politice a avut o influenţă pozitivă asupra scenei politice: „Popularitatea noastră a forţat alte partide să se autoanalizeze mai atent”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro