Joi, 28 martie 2024 - 11:25:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O româncă, in Consiliul pentru Integrare şi Imigraţie al oraşului Nurnberg


15 februarie 2016

Consiliul pentru Integrare şi Imigraţie al oraşului Nürnberg a luat fiinţă în anul 2010, fiind constituit prin contopirea fostului ”Gremium von Ausländerbeirat” (Consiliul celor din Străinătate, înfiinţat în 1973) cu fostul ”Aussiedlerbeirat” (Consiliul germanilor care au venit din Europa de răsărit, plus fosta Uniune Sovietică, înfiinţat în 1984), având aceleaşi drepturi şi obligaţii. Conducerea Consiliului (alcătuit din 30 de membri) va fi formată dintr-un preşedinte, 3 vice-preşedinţi, plus 5 membri. Consiliul ales este autonom şi nu este direct subordonat decât Consiliului Municipal al oraşului Nürnberg. Menţionăm că au drept de vot toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, au statutul de imigranţi şi locuiesc neîntrerupt, de cel puţin 6 luni, în Nürnberg.

Scopul Consiliului pentru Integrare şi Imigraţie este acela de a stimula condiţiile de viaţă ale familiilor de imigranţi stabilite în Nürnberg, iar sarcinile Consiliului privesc sprijinirea acestor familii pentru rezolvarea problemelor sociale (asistenţă medicală, locuinţe, locuri de muncă), pentru învăţarea limbii germane şi cunoaşterea legislaţiei ţării în care au ales să se stabilească, pentru o viaţă comună, în pace şi prietenie, în Nürnberg.

Principalele probleme, cu care ne confruntam până în prezent, sunt agravate acum, la începutul anului 2016, de afluxul de imigranţi care, începând din vara anului trecut, au invadat Europa, stabilindu-se, în mare parte în Germania, situaţie pentru rezolvarea căreia nici politicienii Germaniei, nici conducerile politice ale celor 28 de state membre ale U.E. şi nici conducerea Uniunii Europene de la Bruxelle nu au găsit vreo soluţie

Ca şi în anul precedent, în cadrul Consiliului pentru Integrare şi Imigraţie vor fi constituite 6 Comitete de lucru, care se vor ocupa de: 1. educaţie şi tineret; 2. consiliere pe probleme sociale şi politice; 3. relaţii publice; 4. respectarea drepturilor omului şi rezolvarea problemelor imigranţilor; 5. integrarea economică şi profesională; 6. acordarea de ajutoare şi premii. Se va sprijini şi promova pariciparea tuturor imigranţilor, alături de prietenii noştri de naţionalitate germană (prin naştere) la sărbătorile organizate în oraşul nostru Nürnberg.

Pentru a sublinia de ce este important ca să fi ales în Consiliul pentru Integrare şi Imigraţie al oraşului Nürnberg şi un reprezentant al românilor stabiliţi în Germania (pe care îi rugăm să vină cu toţii la vot, în ziua de 13 Martie 2016) – funcţie pentru care candidează şi Ionela van Rees-Zota, juristă de profesie –, care ţine să facă următoarele precizări:“Alegerea mea în Consiliul pentru Integrare şi Imigraţie al oraşului Nürnberg, ar reprezenta, de fapt, o continuitate a muncii pe care am depus-o şi până acum, dar pe o scară mai mare şi mai importantă. Încă de când m-am stabilită în Nürnberg, efectuez o muncă de voluntariat pentru cei proveniţi din România. În urmă cu vreo 10 ani, am scos o revistă lunară pentru românii din zonă, pe care o distribuiam gratuit şi pe care o realizam la Rm-Vâlcea.

Când am venit în Germania, am continuat munca mea de voluntariat sub alte aspecte, şi aş enumera: înfiinţarea Centrului Cultural româno-german (susţinut din bugetele noastre proprii), înfiinţarea bibliotecii româneşti Ion Minulescu, pentru care am reuşit să strângem peste 12.000 de cărţi (dar, din cauza lipsei banilor, a trebuit să închidem provizoriu aceste două locaţii, preferând să investim timp şi energie în alte proiecte care nu depind 100 % de finanţarea noastră). Am iniţiat, de mai bine de 5 ani, o întâlnire a seniorilor, care se organizează de două ori pe săptămână, în prima şi în a treia zi de marţi a fiecărei luni, la ”Mehr-Generationen-Haus” în Schweinau, apoi întâlnirile lunare de duminică, unde fiecare putea gusta ceva tradiţional sau viziona un film românesc şi socializa.

Printre alte realizări se numără şi Agenţia de Presă AŞII ROMANI – înfiinţată în ianuarie 2009, Ziarul VOCEA TA, înfiinţat in ianuarie 2010, un nou proiect de socializare pentru mămicile din zonă care au copii între 0-3 ani, în anul 2015. Trebuie să menţionez şi faptul că, în tot acest timp, am organizat cursuri de specializare pentru boli care afectează persoanele de vârsta a treia (cum ar fi Alzheimer), pentru a-i ajuta pe bătrânii vorbitori de limba română din zonă. În acelaşi timp, mi-am pus la dispoziţie, în mod gratuit, cunoştinţele juridice pe care le posed, în domeniile: integrare, cursuri de limbă, locuinţe, înfiinţări de firme, acte de tot felul, activităţi care se mai regăsesc şi acum pe lista preocupărilor mele. În decursul timpului, am ajutat, fără nici o recompensă materială, pe toţi cei care m-au solicitat.

În calitate de preşedinte a Asociaţiei Culturale Dacia e V., ca fondatoare şi directoare a ziarului Vocea Ta şi a Agenţiei de Presă Aşii Români (la care, de vreo 4 ani, colaborează şi subsemnatul), am acţionat foarte mult – fără vreo implicare politică, cu echidistanţă şi responsabilitate –, atât în păstrarea spiritului românesc, în promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti, a imaginii României peste hotare, cât şi în multe acţiuni care au avut ca scop educaţia şi dezvoltarea sănătoasă a copiilor noştri, a familiilor tinere precum şi ajutorul şi respectul faţă de seniori”, a declarat Ionela van Rees-Zota, căreia, din partea prahovenilor, îi urăm mult succes!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro