Joi, 25 aprilie 2024 - 4:16:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


HARTA TERORII! Cele mai grave atacuri armate şi atentate teroriste, comise în Europa în ultimul an


1 ianuarie 2017

Cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi 40 au fost rănite, după ce un atacator a deschis focul, în noaptea de 31 decembrie 2016 spre 1 ianuarie 2017, într-un club celebru de noapte din Istanbul, Reina, a declarat guvernatorul oraşului, Vasip Sahin, transmit Reuters şi AFP.19 decembrie 2016 — Germania: Un camion a intrat în mulţime, la un târg de Crăciun din centrul Berlinului. Atacul, soldat cu 12 morţi şi 48 de răniţi, a fost revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

10 decembrie 2016 — Turcia: Un dublul atentat cu bombă, de la Istanbul, s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi, majoritatea poliţişti, şi 166 de răniţi. Cele două explozii s-au produs în faţa stadionului echipei de fotbal Beşiktaş şi într-un parc vecin, în partea europeană a Istanbului.

15 august 2016 — Turcia: Patru poliţişti turci şi doi civili, între care un copil, au fost ucişi într-un atentat cu maşină-capcană, în apropiere de Diyarbakir (sud-est), atribuit rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

10 august 2016 — Turcia: Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 25 rănite, în două explozii produse în sud-estul ţării, atacurile fiind atribuite Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

26 iulie 2016 — Franţa: Doi bărbaţi au luat mai mulţi ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, în nordul ţării, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost foarte grav rănit. Conform unei surse din poliţie, cei doi atacatori înarmaţi cu cuţite au fost ucişi de forţele de ordine, care au luat cu asalt biserica. Pompierii sosiţi la faţa locului au anunţat că există mai mulţi răniţi.

22 iulie 2016 — Germania: Un atac armat, care a avut loc la Munchen, în Germania, s-a soldat cu moartea a cel puţin nouă persoane şi cu rănirea altor 21 de persoane, dintre care trei în stare foarte gravă. Printre răniţi se aflau şi copii. Autorul atacului, un germano-iranian de 18 ani, din Munchen, a deschis focul la începutul serii, în direcţia persoanelor care ieşeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reuşit să fugă şi, ulterior, s-a sinucis.

14 iulie 2016 — Franţa: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulţimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morţi şi sute de răniţi, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime, s-au aflat şi cetăţeni români, dintre care unul a decedat. Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie.

28 iunie 2016 — Turcia: Trei atacatori sinucigaşi au atacat zona de sosiri a aeroportului internaţional Atatürk din Istanbul. 47 de persoane au murit şi alte 239 au fost rănite. La scurt timp după atac, sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate. Autorităţile turce au decretat zi de doliu naţional.

7 iunie 2016 — Turcia: Unsprezece persoane — şapte poliţişti şi patru civili — au fost ucise şi 36 rănite, în atentatul cu bombă care a avut loc în cartierul istoric şi foarte populat Vezneciler din Istanbul. Atentatul, comis cu vehicul-capcană, a vizat un autobuz al poliţiei, la o oră de vârf, în cursul dimineţii. Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul.

22 martie 2016 — Belgia: 35 persoane au murit şi peste 300 au fost rănite, în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internaţional Zaventem şi în staţia de metrou Malbeek, aflată la câţiva zeci de metri de instituţiile europene. Treizeci şi una de persoane şi-au pierdut viaţa în exploziile de la aeroportul internaţional Zaventem şi din staţia de metrou Maelbeek, iar patru au decedat la spital, în urma rănilor suferite. În atentate, au fost răniţi şi patru cetăţeni români, între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic. Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul şi principalele gări feroviare din oraş au fost închise şi măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autorităţile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunţat trei zile de doliu naţional. Aceste atentate s-au produs după arestarea, la 18 martie 2016, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supravieţuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, de la Paris.

19 martie 2016 — Turcia: Un atac sinucigaş s-a produs în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puţin patru persoane, între care trei israelieni şi un iranian şi rănirea altor 36. Atacul a fost comis pe artera pietonală şi comercială Istiklal, din apropierea Pieţei Taksim, care este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane.

13 martie 2016 — Turcia: Un atentat cu o maşină-capcană propulsată într-un autobuz municipal într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine şi un important nod al transportului în comun din capitala turcă, Ankara, s-a soldat cu 37 de morţi şi peste 125 de răniţi.

3 martie 2016 — Turcia: Un atac a fost comis în cartierul Bayrampaşa, Istanbul, soldat cu 29 de morţi, contra unui autobuz al poliţiei, autoarele fiind două femei care au fost lichidate de forţele de intervenţie speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicală de stânga Frontul Partidului Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).

17 februarie 2016 — Turcia: Un atac terorist cu maşină-capcană a avut loc în Turcia, soldat cu 28 de morţi şi 61 de răniţi. Deflagraţia s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieţei centrale Kizilay.

12 ianuarie 2016 — Turcia: Un atac a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morţi şi 15 răniţi. Autorităţile turce au anunţat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită, ce fusese în Siria şi s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro