Marţi, 19 martie 2024 - 9:15:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Situaţia din România, dezbătută în Parlamentul European


2 februarie 2017

Modificarea codurilor penale şi adoptarea proiectului de lege privind amnistia şi graţierea a ajuns, joi, subiect de dezbatere în Parlamentul European.Mai mulţi europarlamentari, atât români, cât şi străini, şi-au prezentat punctul de vedere într-o şedinţă în plen.

În timă de reprezentanţii PPE au cerut Parlamentului European au pledat pentru anularea OUG, socialiştii s-au pronunţat pentru discutarea dosarului în Comisia LIBE şi trimiterea unei misiuni în în ţara noastră care să analizeze situaţia.

 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a catalogat ordonanţa de urgenţă si problemele de legislaţie ca fiind elemente negative în lupta împotriva corupţiei, un pas înapoi în evoluţia ţării din ultimii 10 ani.

Acesta a declarat: "Fac un apel Guvernului să se răzgândească. România merită politicieni care sprijină lupta anti-corupţie".

Europarlamentarul Norica Nicolai, din ALDE, a spus că asistăm la o încercare de răsturnare a unei puteri politice legitim alese şi o tentativă de anulare a votului legitim al românilor.

“(...)această ordonanţă, domnule comisar, este realizată în acord cu prevederile Constituţiei României”, susţine europarlamentarul.

“Justiţia trebuia să fie egală pentru toţi şi de aceea salut faptul că vom avea o investigare foarte clară a ceea ce se întâmplă în România şi nu o manipulare emoţională”, a mai precizat ea.

“Înţeleg, domnule preşedinte, că România este un partener credibil şi un membru credibil al UE. Nu aş vrea, pentru poporul român, să punem sub semnul întrebării această credibilitate, pentru un scop pur politic”, a atras atenţia europarlamentarul, amintind că până şi DNA a fost înfiinţată prin OUG.

“Nu putem, domnul preşedinte, în numele bătălii care este corectă, care este legitimă, cu mijloace neoneste să schimbăm o putere politică”, a conchis ea.

Europarlamentarul român Monica Macovei a atras atenţia că presa din România numeşte Guvernul o “bandă de hoţi”.

“Acum două nopţi, Guvernul socialist din România a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Penal şi Codul de Procedura Penală. Modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală au fost publicate în jurul orei 1 noaptea in Monitorul Oficial”, a explicat ea.

Europarlamentarul român a acuzat Guvernul că a luat aceste măsuri noaptea, fără a fi pe ordinea de zi, pentru “ca să se scape pe ei”.

Victor Boştinaru, vicepreşedinte al S&D, a acuzat Comisia Europeană că nu s-a pronunţat în timpul grevei magistraţilor sau când „avea informaţii despre protocoale secrete între DNA si SRI, deşi ar fi trebuie să investigheze”.

“Dincolo de discursul cu tente tragicomice al colegei mele Macovei, în jurul modificărilor la Codul penal adoptate de Guvern, este clar că strada, în România, încearcă să anuleze rezultatul alegerilor din 11 decembrie. În ultimii ani, abuzurile, încălcările legii, accentuarea caracterului abuziv si represiv al statului s-au accentuat”, a avertizat el.

“Aceasta ţară profund loiala merita sa se întoarcă la democraţie, la Constituţie şi la separarea puterilor în stat”, a insistat europarlamentarul, atrăgând atenţia: “Naţiunea mea nu ar accepta ca strada să doboare un Guvern şi consecinţele ar fi incalculabile”.

Mircea Diaconu a spus că, personal, a fost anchetat, în perioada în care a fost senator şi ministrul al Culturii, şi că votul popular este, de câţiva ani, furat.

“În România, este, într-adevăr o mare problemă, dar nu unde o vedeţi dumneavoastră. Este că în România, votul popular este, de câţiva ani, modificat, furat, aruncat la coş pur si simplu, prin alte metode decât cele democratice”, a afirmat el

Diaconu a cerut ca instituţiile europene să îi permită României să îşi găsească “singură calea”. “Există justiţie şi e funcţionala, există Curte Constituţională care va tranşa, în scurt timp, acest diferend de opinii, este democraţie în România în momentul în care lumea poate sa iasă afară, în stradă, şi să îşi spună păsul”, a susţinut europarlamentarul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro