Miercuri, 24 aprilie 2024 - 8:41:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Misteriosul oraş, de şase ori mai mare decât New York-ul, condamnat la izolare şi sărăcie


11 martie 2017


 

Puţină lume ştie că Naypyidaw este, începând din 2005, capitala Birmaniei/Myanmar - ţară din sud-estul Asiei, numită şi ţară a aurului - condusă de unul din cele mai represive regimuri militare. Deşi are bulevarde imense, mall-uri, aeroport, hoteluri, wireless de mare viteză, autostrăzi chiar şi cu 20 de benzi, singurul lucru care lipseşte sunt oamenii.

Oraşul Naypyidaw, are o dimensiune impresionantă – 4800 de kilometri pătraţi, practic de aproximativ şase ori cât New Yorkul – iar decorul este fabulos, aşa încât nici nu zici că eşti în capitala uneia dintre cele mai sărace ţări ale lumii.

În plus, toată metropola este îngrijită cu atenţie. Sculpturi stradale, clădiri uriaşe, vile proaspăt vopsite, restaurante, patru terenuri de golf, grădină zoologică, dar şi flori – toate acestea fac din Naypyidaw un oraş model. Însă, din acest decor fabulos lipsesc oamenii. Marile autostrăzi sunt aproape goale şi nu vezi nicio mişcare. În zonă există chiar şi un hotel, chiar dacă turismul nu reprezintă un sector prea bine dezvoltat aici.

Toţi cei care au ajuns în acest oraş spun că atmosfera este una post-apocaliptică. De fapt, străinii nu se înghesuie să viziteze capitala Naypyidaw, iar agenţiile de turism spun că oraşul este periculos.

Interesant este că, în mod oficial, populaţia oraşului este de aproape un milion de locuitori, dar mulţi se îndoiesc de acest lucru. Străzile sunt pustii şi, rareori mai zăreşti doar pe lucrătorii de la spaţiile verzi.

Construirea oraşului Naypyidaw a început în 2002, iar capitala a fost amplasată în mijlocul unei jungle. Costurile construirii acestui oraş gigantic s-au ridicat la 4 miliarde $, într-o ţară care cheltuieşte doar 0,4% din PIB pentru asistenţă medicală pentru cetăţenii săi, una dintre cele mai scăzute sume din lume.

Originile oraşului sunt umbrite de zvonuri şi speculaţii. Unii îl descriu drept un proiect de vanitate al lui Than Shwe, fostul lider militar al ţării. În schimb, alte teorii spun că junta militară a vrut să mute capitala departe de mare – unde se afla fosta capitală Yangoon sau Rangoon – temându-se de o invazie navală din partea armatei SUA.

 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro