Miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:16:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Japonezii le-au adus un omagiu victimelor dezastrului de la Fukushima


12 martie 2017

Japonezii s-au recules sâmbătă în memoria victimelor seismului şi tsunamiului care au avut loc în urmă cu exact şase ani şi care au fost urmate de o catastrofă nucleară de pe urma căreia ţara încă nu şi-a revenit, relatează AFP.

La fel ca în fiecare an, pe tot parcursul zilei, mii de persoane sunt aşteptate de-a lungul coastei sinistrate din nord-estul arhipelagului, care are o lungime de 500 de kilometri.

Postul public de televiziune NHK a arătat încă de dimineaţă imagini cu locuitori aruncând flori în ocean, pentru a linişti sufletele celor care au murit.

“Marea este atât de liniştită astăzi”, a spus o femeie în vârstă, pe plaja din oraşul de coastă Soma. “De ce s-au ridicat cu valuri atât de mari în acea zi?”, a adăugat ea.

Mulţimi s-au recules la Sendai, Ishinomaki, Rikuzentakata, Minamisanriku şi în toate locurile al căror nume este legat de tripla catastrofă din 11 martie 2011 : seism, tsunami şi criza nucleară de la Fukushima. Optsprezece mii patru sute patruzeci şi şase de oameni au dispărut sau murit în seism şi tsunami, iar 123.000 au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele în urma urma problemelor de la centrala atomică.

La ora locală 14.46 (7.46 ora României) a fost ţinut un minut de reculegere în toată ţara. Aceasta a fost ora exact când un cutremur cu magnitudinea 9 s-a produs în largul insulei Honshu, provocând valuri seismice enorme, despre care japonezii spun că apar “o dată la un mileniu”.

În acelaşi timp, o ceremonie oficială în prezenţa premierului Shinzo Abe a avut loc la Tokyo. Cuplul imperial, care la împlinirea a cinci ani de la tragedie a prezidat o mulţime de 1.200 de persoane în acest moment de mare tristeţe, nu va fi prezent de această dată, dar va fi reprezentat de fiul lor, prinţul Akishino.

Derularea îngrozitoare a evenimentelor va traversa din nou sufletele: mulţimi de salariaţi îngroziţi ieşind în fugă din zgârie-norii din Tokyo, trenuri deraiate în regiunile din nord-estul ţării, oraşe întregi acoperite de tsunami, imposibilitatea de a contacta rudele, valul de informaţii terifiante, zeci de mii de persoane disprute. Iar la finalul zilei, au apărut primele semnale alarmante provenind de la două centrale nucleare de la Fukushima (Daiichi şi Daini), urmate de ordine de evacuare pe o rază de doi, apoi trei, apoi 10 kilometri în jur. A fost cea mai gravă catastrofă nucleară după cea de la Cernobîl, din 1986.

“Guvernul va continua să accelereze reconstrucţia în zonele sinistrate, ţinând cont de faptul că o parte dintre evacuaţi sunt obligaţi în continuare să trăiască fără confort”, a promis premierul Shinzo Abe, într-o declaraţie scrisă, difuzată sâmbătă.

Însă o parte dintre cei nevoiţi să îşi părăsească locuinţele îi reproşează Guvernului că vrea să grăbească întoarcerea locuitorilor în regiunile contaminate pentru a normaliza situaţia pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice de la Tokyo.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro