Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:30:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statul Islamic a revendicat atentatul de la Londra. 4 morţi, doi români printre răniţi


24 martie 2017

Statul Islamic a revendicat atentatul terorist de miercuri, 22 martie, din Londra, în care şi-au pierdut viaţa patru persoane – doi pietoni, un poliţist şi atacatorul. Printre cei 36 de răniţi sunt şi doi români, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Amaq, agenţia de presă a Statului Islamic, a anunţat că atentatul din capitala Marii Britanii a fost realizat de un membru al grupării. Potrivit Amaq, atacatorul de la Westminster era un „soldat al Statului Islamic”, relatează BBC.

Marţi, la ora locală 14:40, un autoturism a intrat în zona pietonală de pe podul Westminster şi i-a lovit pe trecători.  Zeci de oameni au fost răniţi, iar maşina a continuat să circule pe trotuar până s-a izbit de un zid.

Şoferul a coborât de la volan şi a alergat spre intrarea în Parlament, fiind blocat de poliţişti. A fost momentul în care atacatorul l-a înjunghiat pe unul dintre politişti. Acesta din urma avea să îşi piardă viaţa, în ciuda eforturilor medicilor.

Ceilalţi poliţişti au deschis focul când bărbatul se pregătea să atace cu cuţitul un alt om al legii.

Iniţial s-a crezut că există un al doilea atacator, însă astăzi Poliţia a anunţat că bărbatul ucis a acţionat singur. Potrivit autorităţilor, acesta a comis atacul deoarece a fost „inspirat de terorismul internaţional”. Primul-ministru Theresa May a declarat că atacatorul este un bărbat născut în Marea Britanie care era cunoscut serviciilor de informaţii.

După atentat, forţele de ordine au desfăşurat percheziţii la mai multe adrese din Londra, Birmingham şi din alte localităţi. 8 persoane au fost arestate, însă deocamdată nu se cunoaşte legătura acestora cu atacul de ieri.

Numărul morţilor a ajuns la 4: atacatorul (a cărui identitate nu a fost deocamdată dezvăluită), poliţistul în vârstă de 48 de ani, o femeie de aproximativ 40 de ani care lucra la un colegiu din Londra şi un cetăţean american în vârstă de 50 de ani.

7 dintre răniţi se află în stare gravă la spital. Alte 29 de persoane au primit îngrijiri medicale.

O femeie a fost salvată chiar din apele râului Tamisa, după ce a sărit de pe pod. Printre răniţi se numără şi trei liceeni francezi cu vârste de 15-16 ani, elevi ai Liceului Concarneau din Bretania.

Doi români răniţi pe podul Westminster

Printre cei răniţi în atentat sunt şi doi români, a anunţat MAE. Iată mesajul complet al autorităţilor române:

„În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic”, subliniază sursa citată.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluţia situaţiei, menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări, precizează MAE.

Potrivit MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro