Vineri, 29 martie 2024 - 3:00:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Coşul de fum al Capelei Sixtine a fost curăţat şi reparat


10 martie 2013

Angajaţii Vaticanului au curăţat, sâmbătă, coşul de pe Capela Sixtină, după care i-au montat o anexă metalică deasupra structurii sale de cărămidă.

Acţiunea are loc înaintea Conclavului pentru alegerea viitorului papă, programat să înceapă marţi. Coşul are o semnificaţie specială, fumul emanat fiind primul semnal al alegerii viitorului papă.

Hornul este conectat la o sobă din interiorul Capelei Sixtine, unde vor fi arse, după fiecare scrutin, buletinele de vot. În cazul în care un scrutin nu va avea ca rezultat alegerea papei, în sobă va fi turnată o substanţă chimică ce va da culoarea neagră fumului emanat din arderea buletinelor de vot.

În cazul în care rezultatul va fi alegerea papei, fumul va avea culoarea albă.

Pentru a fi ales papă, un candidat are nevoie de o majoritate de două-treimi, în cazul de faţă 77 de voturi. Pentru testarea sobei, primul fum emanat va fi de culoare galbenă.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a evocat, "frumuseţea evenimentului", considerând că este "mult mai interesant decât un ceas elveţian sau un SMS", transmite AFP.


Acesta este un lucru extrem de sofisticat, întrucât observatorii pot deveni confuzi la toate nuanţele de gri, fumul ieşind în general la ora 19.00, în perioada apusului.

Părintele Federico Lombardi a recunoscut că exista un anumit suspans al acestui moment. El şi-a amintit că atunci când a fost ales Papa Benedict al XVI-lea în 2005, fumul nu a fost perfect alb de la început.

"Însă este frumuseţea evenimentului. Durează câteva minute, există un suspans, fiecare încearcă să înţeleagă, privim clopotele cum se balansează. Este mult mai interesant decât un ceas elveţian", a afirmat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro