Vineri, 29 martie 2024 - 1:31:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


MAE dezminte ca Norvegia ne refuza accesul in Schengen


5 august 2013

Ministerul roman de Externe precizeaza intr-un comunicat remis presei ca niciun oficial din Norvegia nu a exprimat recent vreo pozitie publica impotriva aderarii Romaniei la Schengen, in replica la informatiile lansate zilele trecute de presa rusa.

"Nici un oficial guvernamental norvegian nu a facut recent vreo declaratie publica in sensul articolului mentionat. Din contra, cu prilejul intalnirilor avute la diverse niveluri cu oficialitatile norvegiene, partea romana a fost asigurata de faptul ca Norvegia sustine aspiratiile legitime ale Romaniei de aderare la Spatiul Schengen, avand in vedere statutul si relatiile speciale pe care Norvegia le are cu UE.

Reamintim faptul ca Norvegia nu este membra a UE, insa participa pe deplin la Spatiul Economic European si la Acordul Schengen, neavand insa, sub aspect strict tehnic, drept de vot in Consiliul Justitie si Afaceri Interne", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, MAE precizeaza ca la nivelul Ambasadei Romaniei la Oslo nu exista informatii privind existenta vreunui ONG norvegian care sa stranga semnaturi pentru o petitie contra aderarii tarii noastre la Schengen, asa cum se arata in presa rusa.

"Libertatea de miscare a cetatenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertati fundamentale) este garantata prin Tratatele de Aderare la Uniune si nu are legatura directa cu apartenenta la Spatiul Schengen. Astfel, din momentul aderarii Romaniei la UE, cetatenii romani pot calatori liber in Spatiul Economic European, deci si in Norvegia, indiferent de apartenenta tarii noastre la Spatiul Schengen", se arata in comunicatul citat.

Norvegia se opune extinderii spatiului Schengen si aderarii Romaniei si Bulgariei la zona de libera circulatie, alaturi de alte state membre UE, a transmis site-ul rus Radiovesti, citat de agentia Focus.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro