Vineri, 29 martie 2024 - 3:11:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Rusia şantajează comercial Ucraina


20 august 2013

Moscova a decis, fără vreun anunţ prealabil, să suplimenteze formalităţile comerciale vamale în relaţia bilaterală cu Ucraina, îngreunând, astfel, accesul produselor din fosta republică sovietică pe piaţa rusească. Din noaptea de 13 spre 14 august, la graniţa comună, camioanele sau vagoanele de marfă sunt trase pe dreapta şi transporturile sunt descărcate până la ultimul produs pentru a fi apoi reîncărcate. Valabilitatea actelor ce însoţesc marfa este minuţios verificată. Bunurile importate din Ucraine au fost declarate ca fiind de "risc ridicat" după ce inspectorii serviciilor ruseşti de protecţia consumatorului ar fi descoperit benzopiren, o substanţă cancerigenă, în produsele unui exportator ucrainean de dulciuri. Producătorul, Roshen, a solicitat controale în alte stat înspre care exportă - Moldova, Kîrgîstan şi Tadjikistan. Acestea nu au relevat nimic periculos.

Autorităţile de la Kiev consideră evoluţiile ca fiind un act de răzbunare a Rusiei pentru decizia Ucrainei de a semna, în toamnă, la summitul european de la Vilnius, acordurile de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană în detrimentul invitaţiei de a se alătura uniunii vamale eurasiatice propuse de Kremlin şi din care mai fac parte Kazahstanul şi Belarus. De altfel, Moscova a mai fost acuzată de şantaj economic de alte state ex-sovietice - Moldova, Kîrgîstan şi Armenia.

Într-un discurs rostit cu ocazia vizitei efectuate luna trecută în Ucraina, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat Kievul că, deşi piaţa europeană este mai mare decât cea oferită de uniunea vamală eurasiatică, există dezavantajul unei competitivităţi mult mai ridicate, ceea ce va face dificilă pătrunderea produselor dintr-o economie de la marginea UE.

Premierul ucrainean Mikola Azarov le-a promis angajatorilor că reprezentanţii celor două ţări se vor întâlni astăzi (vineri, 16 august) pentru a discuta chestiuni de natură comercială. În cazul în care părţile nu găsesc soluţii, există temerea că pasul următor al Moscovei va fi sistarea livrării de resurse naturale către Ucraina - sau, cel puţin, aplicarea unor preţuri monopoliste.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro