Miercuri, 24 aprilie 2024 - 12:15:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Conpet şi Gazprom vor construi oleoductul Piteşti - Pancevo


31 august 2013

Transportatorul naţional de ţiţei Conpet Ploieşti şi Gazprom au în plan construirea unui oleoduct de la Piteşti la rafinăria de la Pancevo, deţinută de grupul rus prin intermediul NIS. Compania rusă Gazprom este interesată să transporte ţiţeiul la rafinăria sârbă pe o rută sigură şi mult mai competitivă decât cea actuală.

Este necesară construirea unei conducte între Piteşti şi Pancevo pentru ca gazul rusesc să ajungă din Portul Constanţa către rafinăria sârbă. De la Constanţa la Piteşti, Conpet dispune de conductele de transport necesare. Astfel, petrolul rusesc va veni pe tancuri petroliere din Rusia, prin Marea Neagră, până la Constanţa, de unde va fi încărcat în conductele Conpet prin terminalul Oil Terminal.

Oleoductul Piteşti-Pancevo presupune construirea, pe teritoriul ţării noastre, a 280 km şi a încă 60 km pe teritoriul Serbiei. Valoarea investiţiei depăşeşte 200 milioane de euro, iar capacitatea anuală de transport ar fi de circa 7 milioane de tone ţiţei, a precizat Liviu Ilaşi, directorul general al Conpet.

În prezent, capacitatea totală de transport a Conpet este de 27,5 milioane tone pe an, iar volumul ţiţeiului transportat este de 6 milioane tone. Deci, doar un sfert din capacitatea de transport a Conpet este utilizată.

Compet operează aproximativ 3.800 km de conducte prin care transportă ţiţei, gazolină şi etan lichid. Aceste conducte au fost modernizate în perioada 1996-2008, cu aproximativ 150 milioane de dolari. Conpet dispune de un dispecerat modern, în care poate monitoriza starea sistemului în timp real şi a fost prima companie energetică ce a implementat sistemul de măsurare SCADA.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro