Vineri, 29 martie 2024 - 1:54:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


SUA, pregătite să atace Siria


3 septembrie 2013

Preşedintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama a declarat că SUA sunt pregătite să atace Siria, dar pentru acest lucru a decis să obţină în prima instanţă acordul Congresului. "Am decis că Statele Unite ar trebui să acţioneze militar împotriva unor ţinte ale regimului sirian. Şeful Marelui Stat Major m-a informat că suntem pregătiţi să atacăm în orice moment am alege", a spus Obama.
Dezbaterea în Congres va începe pe data de 9 septembrie, conform responsabililor Camerei Reprezentanţilor.
"Conform Constituţiei, responsabilitatea de a declara război revine Congresului. Suntem mulţumiţi că preşedintele a cerut autorizaţia pentru o intervenţie militară în Siria, ca răspuns la problemele grave şi substanţiale pe care aceasta le ridică", au declarat John Boehner, preşedintele Camerei, şi ceilalţi lideri republicani într-un comunicat. "Consultându-ne cu preşedintele, ne aşteptăm ca începând cu 9 septembrie Camera să examineze această măsură".
Cele două camere ale Congresului şi anume Camera Reprezentanţilor şi Senatul sunt egale în Statele Unite, iar un text trebuie votat în aceiaşi termeni pentru a deveni lege. Cu toate acestea democraţii au majoritate în Senat în timp ce republicanii controlează Camera Reprezentanţilor încă din ianuarie 2011.
Preşedintele a declarat despre viitorul atac asupra Siriei că nu va implica o intervenţie terestră, ci un raid aerian bine ţintit şi cu scop limitat.
Obama a mai declarat că atacul cu arme chimice de la Damasc, de care oficialii americani sunt siguri ca a avut loc şi că a fost coordonat de către regimul lui Bashar al Assad e o ameninţare pentru SUA, dar şi pentru alte state şi pentru aliaţii americani precum Turcia sau Iordania.
În aceasta situaţie din ce în ce mai dramatică, şi-a făcut apariţia o altă putere internaţională şi anume Rusia, care calificat drept o absurditate totală acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice de către Siria, şi a cerut SUA să prezinte probe în ceea ce priveşte implicarea regimului sirian.
"Forţele siriene sunt în ofensivă şi încercuiesc opoziţia în mai multe regiuni. În aceste condiţii, oferirea unui pretext celor care îndeamnă la o intervenţie armată ar fi o absurditate totală", le-a spus Putin unor jurnalişti la Vladivastok, răspunzând unei întrebări despre presupusa folosire a armelor chimice de către regimul sirian.
"Cu privire la poziţia prietenilor noştri americani, care afirmă că trupe guvernamentale (siriene) au folosit (...) arme chimice şi spun că au probe, ei, bine, să le arate anchetatorilor ONU şi Consiliului de Securitate", a spus Putin. "Dacă nu o fac, înseamnă că nu există", a adăugat el.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro