Miercuri, 24 aprilie 2024 - 9:49:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Europa va avea un nou stat


15 septembrie 2013

Catalanii încearcă să obţină din partea guvernului spaniol central autorizaţia de a convoca anul viitor un referendum pentru independenţă. Ei au realizat un lanţ uman pe o lungime de 400 de kilometri, de la graniţa cu Franţa până la delimitarea cu regiunea Valencia.

După ce anul trecut a scos în stradă peste 1 milion de oameni, care au celebrat în masă Ziua Cataloniei, revendicând dreptul la autodeterminare, asociaţia Assemblea Nacional Catalana a anunţat că ediţia 2013 a sărbătorii Diada va fi un moment istoric. "Vrem să punem Catalonia pe harta lumii", spun organizatorii, care doresc, cu ajutorul politicienilor, să obţină organizarea unui referendum legal, explică vicepreşedintele asociaţiei, Jaume Marfany.
 
Jaume Marfany: Catalonia nu mai rezistă, guvernul regional nu mai poate să îşi plătească datoriile, iar din punct de vedere economic, suntem la minim. Vrem independenţă, pentru a crea un stat nou, mai bun, cu justiţie socială, cu mai multă democraţie, dacă se poate.

 Pe de altă parte, la Madrid, orice încercare de a discuta despre separare este blocată de guvernul conservator, care nu acceptă modificarea Constituţiei pe tema organizării unui referendum. Conform legislaţiei în vigoare, un referendum trebuie convocat de şeful statului, la propunerea premierului şi aprobat de parlamentul naţional.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro