Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:28:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Acord între SUA şi Rusia în cazul arsenalului chimic din Siria


19 septembrie 2013

După trei zile de negocieri, SUA şi Rusia au ajuns la Geneva la un acord privind situaţia din Siria, stabilind un plan etapizat în ceea ce priveşte neutralizarea arsenalului de arme chimice deţinut de liderul sirian.
Secretarul de stat american John Kerry şi ministrul de externe Serghei Lavrov au negociat o soluţie pentru detensionarea situaţiei din Damasc, administraţia Obama renunţând la ideea unui atac militar cu o singură condiţie: dacă Siria nu va respecta condiţiile şi planul vor exista repercursiuni militare, acest lucru fiind stabilit în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Arsenalul chimic al Siriei va trebui distrus până la mijlocul anului 2014, Bashar al-Assad declarând şi fiind de acord să îşi cedeze armele chimice unei comisii internaţionale sub egida ONU.
“Nu mai poate exista loc pentru jocuri. Sau pentru orice altceva decât respectarea deplină (a acestui plan) de către regimul Assad”, a declarat John Kerry. De asemenea acesta a declarat că preşedintele Obama îşi doreşte o soluţie diplomatic în cazul conflictului din Siria.
Planul pentru Siria are zece paşi care trebuie să fie urmaţi în totalitate, aceştia fiind prezentaţi sâmbătă la Geneva. Printre aceştia se numără:


• Stabilirea rapidă a cantităţii şi tipurilor de arme chimice, care trebuie puse sub control internaţional, până în luna noiembrie.
• Siria trebuie să trimită, într-o săptămână, o listă completă a depozitelor de arme chimice.
• Procedurile extraordinare ale Convenţiei privind Armele Chimice vor duce la “distrugerea rapidă” a arsenalului, până la mijlocul anului 2014.
• Siria trebuie să permită inspectorilor ONU “acces imediat şi neîngrădit” la toate depozitele de armament chimic, iar inspectorii se vor deplasa pe teren până în luna noiembrie.
• Toate armele chimice trebuie distruse, inclusiv posibilitatea de a muta armele de pe teritoriul Siriei.
• ONU va pune la dispoziţie sprijinul logistic, iar respectarea acestui plan de către Siria va fi sprijinită de Capitolul 7 al Cartei ONU, care permite folosirea forţei militare, în cazuri excepţionale.
• De asemenea, Siria trebuie să distrugă toate echipamentele de producere şi de mixare a armamentului chimic, până în luna noiembrie.
De asemenea cei doi oficiali au stabilit să aibă noi întrevederi pentru a negocia şi discuta modalităţi de a pune capăt războiului din Siria, care a început în anul 2011 şi în urma căruia au murit pentru 100.000 de oameni.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro