Vineri, 29 martie 2024 - 12:44:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Germania a livrat Siriei materie primă pentru arme chimice


21 septembrie 2013

Regimul de la Damasc a achiziţionat, deceniul trecut, din Germania, substanţe cu dublă destinaţie din care pot fi produse arme chimice de tipul gazului sarin. Berlinul susţine că a verificat în prealabil destinaţia livrărilor iar aceasta era strict civilă.

Germania a livrat Siriei, între 2002 şi 2006, substanţe chimice din care au putut fi produse arme chimice, recunoaşte Ministerul federal al Economiei, răspunzând unei întrebări venite din partea grupului parlamentar al Partidului Stânga din Parlamentul de la Berlin.

Vorbind, miercuri seară, la televiziunea publică germană ARD, cancelarul federal Angela Merkel a anunţat că guvernul de la Berlin investighează atent aceste informaţii dar a apreciat, în acelaşi timp, că din toate datele pe care le-a primit reiese clar că toate livrările au fost folosite în scopuri civile.

Guido Westerwelle, şeful diplomaţiei germane, a explicat, miercuri, că livrările de materie primă (40 de tone în 2002-2003 şi 97 de tone în 2005-2006) s-au efectuat înainte de accederea sa în funcţia de ministru. Republica Federală fusese condusă pe atunci de coaliţia social-democrat-ecologistă a cancelarului Gerhard Schröder şi, mai apoi, de marea coaliţie conservator-social-democrat a Angelei Merkel. Cu câteva ore mai devreme, Westerwelle vorbise despre atacul din 21 august, acuzând Damascul: "Indiciile spun clar că regimul (preşedintelui sirian - n. red.) Assad poartă responsabilitatea încălcării unui tabu".

Substanţele de provenienţă germană exportate inclusiv în Siria sunt fluorură de hidrogen, biflorură de amoniu şi fluorură de sodiu precum şi precursori pentru cianid de calciu şi sodiu. Acestea sunt materii prime cu destinaţie dublă, folosibile atât în scopuri civile cât şi militare. Conform specialiştilor citaţi de Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu substanţele primite de Siria poate fi produs gaz sarin - deşi în informarea difuzată de Ministerul german al Economiei se precizează că livrările s-au făcut "după o evaluare prudentă a tuturor riscurilor, inclusiv a pericolului de abuz sau folosire în scopuri nepotrivite, chiar în vederea producerii de arme chimice". Oficialii de la Berlin susţin că de fiecare dată s-a confirmat folosirea în scopuri civile a substanţelor. Astfel de scopuri civile sunt producţia de pastă de dinţi, pentru tratarea apei potabile sau a suprafeţelor metalice.

Gregor Gysi, liderul Partidului Stângii, scrie, pe contul propriu de Tweeter, că Republica Federală "este responsabilă la moartea a peste 1400 de copii, femei şi bărbaţi" în Siria. În raportul difuzat de inspectorii ONU se face referire, la un moment dat, la rachete sol-sol încărcate cu 56 de litri de sarin - "plus minus şase litri" - şi lansate de pe o înălţime situată în apropiere de palatul prezidenţial şi de una dintre unităţile militare aparţinând Gărzii Republicane.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro