Vineri, 19 aprilie 2024 - 1:38:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Apă din era dinozaurilor, descoperită în SUA


22 noiembrie 2013

Cercetătorii americani de la U.S. Geological Survey, agenţia guvernamentală responsabilă cu studierea resurselor naturale ale ţării, au descoperit recent sub pământul din apropierea Golfului Chesapeake, din Virginia, o cantitate mare de apă de mare ce datează de acum cel puţin 100 de milioane de ani.

Apa era prinsă într-o zonă a unui crater cu diamentrul de 90 de km care s-a format mai recent (acum 35 de milioane de ani) după ce un asteroid sau o bucată mare de gheaţă a lovit Pământul în apropierea intrării de astăzi a Golfului Chesapeake. „Ceea ce am descoperit este, în esenţă, o apă de două ori mai sărată decât apa de mare din zilele noastre”, a declarat hidrologul american Ward Sanford, citat de washingtonpost.com. „În încercarea de a-i afla originea, am descoperit că era de fapt apă de mare din Cretacicul Timpuriu”, a precizat omul de ştiinţă. Cercetătorii spun că apa are, cel mai probabil, între 100 şi 150 de milioane de ani.

Craterul de impact în care a stat apa a fost ascuns sub sute de metri de nisip, nămol şi argilă, adunate de-a lungul timpului şi a fost descoperit în 1999. La câţiva ani de la descoperire au fost demarate proiecte de cercetare pentru a afla mai multe despre crater în sine şi despre impactul care l-a creat. Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă descoperă acolo apă cu o salinitate surprinzător de mare, însă până acum nimeni nu a crezut că poate fi vorba despre apă din era dinozaurilor, au spus cercetărorii.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro