Vineri, 29 martie 2024 - 4:46:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Carantina plantelor, dezbătută în CSI


10 decembrie 2013

În oraşul Minsk, s-a desfăşurat reuniunea extraordinară a Consiliului Coordonator al CSI în domeniul carantinei plantelor, organism constituit anul trecut. La şedinţă au participat delegaţiile oficiale din Azerbaidjan, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Federaţia Rusă, Tadjikistan, Ucraina şi ţara-gazdă, Belarus.

Potrivit unui comunicat al ANSA, Republica Moldova a fost reprezentată de către Gheorghe Gaberi, directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, şi Svetlana Lungu, şeful secţiei carantină internă din cadrul ANSA. Reprezentanţii moldoveni au ţinut discursuri în faţa celor prezenţi şi au participat la discuţii, accentuând importanţa relaţiilor în domeniul carantinei plantelor în cadrul CSI. De asemenea, au informat despre specificul fitosanitar din R.M. şi cerinţele înalte pe care le impune legislaţia pe calea realizării unei înalte siguranţe a alimentelor. Ei au reiterat disponibilitatea R.Moldova privind aprofundarea colaborării reciproce în domeniu.

Pe marginea ordinii de zi au mai luat cuvânt Andrei Celombitco, vicedirector al Departamentului de siguranţa fitosanitară al Ucrainei, Ullubii Magomedov, director al Centrului de carantină a plantelor din Federaţia Rusă, Maxim Gninenco, şef-adjunt al Direcţiei supravegherea fitosanitară şi calitatea cerealelor din cadrul Serviciului Federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din aceiaşi ţară etc.

Discuţia principală s-a axat pe problema neadmiterii răspândirii organismelor periculoase la plante şi produsele de origine vegetală, inclusiv a celor de carantină, prin intermediul bagajelor de mână ale pasagerilor (e vorba de pasagerii care transportă în bagaje de mână material semincer şi săditor, plante, produse vegetale: fructe, legume, struguri, cartofi etc).

La întoarcerea sa în Chişinău, directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a informat că Federaţia Rusă a invocat probleme serioase la importurile de produse vegetale în formă de bagaje particulare ale pasagerilor, în lipsa certificatelor fitosanitare. La reuniunea în cauză, reprezentanţii acestei ţări au venit cu argumente plauzibile. Ei au informat că, de la începutul anului curent, în Federaţia Rusă au fost importate 12,5 milioane de produse vegetale cu specific fitosanitar. Dintre acestea, 2,6 milioane au fost importate prin intermediul bagajelor de mână, adică fără certificatele respective. De obicei, importul în cauză se produce în trenurile de pasageri, unde sunt încărcate cu marfă vegetală compartimente întregi, uneori chiar în detrimentul locurilor pentru pasageri, toată această  această  marfă nefiind supusă controlului fitosanitar oficial, deoarece figurează   ca ”bagaje de mână”.

În context, reprezentanţii Federaţiei Ruse au mai invocat situaţii similare şi în alte părţi, care de curând au fost deja soluţionate prin interdicţia totală a importului de produse vegetale în formă de bagaje de mână (SUA, Japonia etc.). Astfel, s-a propus interzicerea unor asemenea importuri şi în cadrul CSI, a subliniat reprezentantul Federaţiei Ruse. Propunerea de a pregăti de îndată interzicerea importurilor de produse vegetale în formă de bagaje particulare a fost susţinută de Kazahstan.  

Celelalte ţări membre ale Consiliului au optat doar pentru interzicerea transportării în bagaje de mână a plantelor şi produselor vegetale cu risc fitosanitar major. Vorbitorii au susţinut că, deşi problema există neîndoielnic, interdicţia trebuie adoptată treptat, deoarece poartă în sine o anumită complexitate organizaţională şi procedurală. Idem, lipseşte un mecanism adecvat  de realizare a intenţiei, la mai mulţi membri ai CSI. La momentul actual, interdicţia ar putea fi aplicată doar la produsele cu un grad sporit de risc (plantele vii, materialul săditor, seminţele etc.)

În final, s-a convenit ca, discuţia pe marginea importurilor de produse vegetale în formă de bagaje particulare să continue în cadrul unei şedinţe viitoare a Consiliului. Până atunci, fiecare ţară-membră a CSI, inclusiv R.Moldova, va pregăti, în termen de o lună, propunerile sale în problema dată şi le va prezenta Secretariatului. Acestea vor fi generalizate în vederea adoptării unei poziţii comune la următoarea şedinţă (ordinară) a Consiliului Coordonator al CSI în domeniul carantinei plantelor, care va avea loc în martie 2014, la Erevan, capitala Armeniei.

Concomitent, la următoarea şedinţa a Consiliului Coordonator vor fi puse în discuţie actualizarea şi modificarea Acordului de colaborare în domeniul carantinei plantelor, valabil din 1992 până la momentul actual.

În cadrul reuniunii de la Minsk, directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a avut o serie de întrevederi cu omologii săi din CSI, în special cu cei din Ucraina, Belarus, Federaţia Rusă, Kazahstan etc., în care a abordat mai multe aspecte ale colaborării reciproce în domeniul siguranţei alimentelor. Între altele, Gheorghe Gaberi a convenit cu reprezentanţii Federaţiei Ruse ca, până la sfârşitul anului curent, din această ţară va sosi la Chişinău o delegaţie care va examina posibilităţile de deblocare a exporturilor de material săditor moldovenesc în Rusia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro