Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 11:04:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


90 la sută dintre limbile vorbite pe Terra vor dispărea


9 mai 2012

limbiSpecialiştii avertizează că este posibil ca aproape 90% dintre limbile de pe glob ar putea dispărea în situaţia în care nu se vor lua măsuri pentru protejarea mediilor ameninţate.

Cercetătorii de la Universitatea Penn State estimează că până la sfârşitul secolului XXI între 50 şi 90 la sută din limbile de pe glob ar putea să dispară, fenomenul fiind asemănător cu extincţia speciilor.

Experţii au ajuns la concluzia ca industrializarea zonelor "sălbatice" conduce la dispariţia limbilor, ceea ce va cauza şi pierderea istoriei şi culturii specifice acestora.

"Am analizat regiunile importante în ceea ce priveşte conservarea biodiversităţii şi am măsurat diversitatea lingvistică în încercarea de a înţelege o parte importantă a dimensiunii umane din aceste regiuni. Am constatat că atunci când diversitatea lingvistică dispare, odata cu ea se pierd şi grupuri mici cu economii tradiţionale. Limbile indigene tind să fie înlocuite de cele asociate cu o economie industrială modernă", a declarat Larry Gorenflo, de la Universitatea Penn State.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro