Joi, 28 martie 2024 - 7:32:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce legi noi a adus 2014 la nivel mondial


3 ianuarie 2014

Mai multe ţări din toată lumea au început noul an cu legi şi reguli noi, care îi privesc atât pe propriii cetăţeni, cât şi pe cei care le vizitează. Trecem astăzi în revistă cele mai importante, dar şi cele mai neobişnuite legi şi regulamente care au intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2014.

  •     Românii şi bulgarii pot lucra fără permis de muncă şi cu aceleaşi beneficii ca alţi cetăţeni UE în toate ţările uniunii, în conformitate cu prevederile Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană. Piaţa muncii a a fost liberalizată de la 1 ianuarie de ultimele state care le mai impuneau restricţii României şi Bulgariei (Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie).
  •     Letonia a devenit al 18-lea stat membru al zonei Euro. Fostă republică sovietică, Letonia a ieşit din criza financiară, având economia europeană cu cea mai rapidă creştere, iar de ieri a adoptat moneda unică.
  •     2014 vine şi cu câteva schimbări instituţionale: Rusia conduce anul acesta grupul G8 (grupul celor mai mari economii ale lumii), iar Grecia preia preşedinţia Uniunii Europene.
  •     În Botswana vânatul elefanţilor în scop comercial a fost scos în afara legii de la 1 ianuarie. Decizia a fost luată anul trecut, după ce au crescut temerile legate de scăderea numărului de elefanţi din ţara africană.
  •     Statul american Colorado a intrat în istorie ca fiind primul stat al SUA care legalizează comercializarea de canabis în scop recreativ. Rezidenţii de peste 21 de ani pot cumpăra până la aproximativ 28 de grame din planta halucinogenă, iar cei din afara statului până la 7 grame.
  •     Tot în SUA, de data aceasta în statul Connecticut a devenit obligatorie înregistrarea tuturor armelor de asalt şi a muniţiilor, iar în Texas arhitecţii sunt obligaţi să se amprenteze pentru a putea profesa. În Oregon, fumatul într-o maşină în care se află şi copii este interzis, iar proaspetelor mămici li se permite să plece de la spital cu placenta după ce au născut, potrivit foxnews.com.
  •     Un set de legi mai puţin obişnuite au fost date şi în Europa. Dacă trăiţi în Franţa, de exemplu, puteţi solicita să vă fie verificată locuinţa din punct de vedere electromagnetic, iar dacă sunteţi arestaţi trebuie să vă asiguraţi că poliţiştii vi se adresează cu „dumneavoastră”, aşa cum le cere legea, începând cu 1 ianuarie. În Ungaria, statul oferă de ieri un mormânt, o lopată, un coşciug sau o urnă, toate gratuite pentru persoanele din categoriile sociale sărace, relatează theguardian.com.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro