Joi, 28 martie 2024 - 10:34:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


John Kerry critică Ucraina


18 ianuarie 2014

Secretarul american de Stat, John Kerry, a criticat vineri noile legi adoptate de Ucraina împotriva opoziţiei, considerându-le contrare normelor democratice ale Uniunii Europene.

Kerry a apreciat în faţa presei că această legislaţie este "antidemocratică" şi "încalcă normele OSCE şi ale UE", la care opoziţia ucraineană vrea să adere, contrar regimului de la Kiev, care s-a apropiat de Moscova, informează Mediafax. "Avem încrederea profundă că poporul ucrainean vrea să fie afiliat, vrea să fie asociat cu Europa", a afirmat şeful diplomaţiei americane. Şi, a adăugat Kerry, astfel de "manevre antidemocratice sunt extrem de tulburătoare şi ar trebui să îngrijoreze orice ţară care vrea să vadă poporul ucrainean la putere, şi nu doar exprimându-şi dorinţele, ci şi îndeplinindu-i-se".

Kerry s-a exprimat în faţa jurnaliştilor la Departamentul de Stat, în timp ce l-a primit pe omologul său grec Evangelos Venizelos. Vineri, occidentalii au avertizat Kievul după adoptarea unor legi considerate represive faţă de opoziţie şi care, potrivit lor, îndepărtează şi mai mult ţara de Europa.

Opoziţia ucraineană şi organizaţiile neguvernamentale au denunţat instaurarea unei "dictaturi" după adoptarea, cu o zi înainte, a acestor legi, ce consolidează sancţiunile împotriva manifestanţilor şi introduc, la fel ca în Rusia, noţiunea de "agent străin".

Parlamentul ucrainean, dominat de deputaţi proguvernamentali, a votat joi o serie de legi care introduc sau consolidează sancţiunile împotriva manifestanţilor şi obligă, la fel ca în Rusia, organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare occidentală să se înregistreze ca "agenţi străini".

Votul de la Kiev are loc în timp ce Ucraina se confruntă de aproape două luni cu o contestare fără precedent a regimului preşedintelui Victor Ianukovici, care a renunţat la sfârşitul lui noiembrie să semneze un acord de asociere cu UE, în favoarea unei apropieri de Rusia.

Manifestanţii au instalat corturi în piaţa centrală din Keiv şi le-au înconjurat cu baricade. Ei controlează şi primăria, luată cu asalt la începutul lui decembrie.
De atunci, Statele Unite nu încetează să susţină opoziţia şi manifestanţii ucraineni proeuropeni.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro