Miercuri, 24 aprilie 2024 - 6:58:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ucraina la un pas de război civil


22 ianuarie 2014

Situaţia din Ucraina degenerează rapid, aflându-se pe marginea unui război civil.  Situaţia este din ce în ce mai tensionată după confruntările care au avut loc între manifestanţii proeuropeni şi forţele de ordine. Autorităţile s-au angajat să înfiinţeze o comisie pentru soluţionarea crizei, în urma presiunilor venite din partea SUA.

Washingtonul a cerut încheierea imediată a confruntărilor, ameninţând Kievul cu o serie de sancţiuni: "Agravarea tensiunilor din Ucraina este o consecinţă directă a eşecului guvernului de a recunoaşte revendicările legitime ale populaţiei", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, Caitlin Hayden. "Statele Unite continuă să examineze măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni, ca răspuns la folosirea forţei", a declarat aceasta.
Ciocnirile au avut loc luni dimineaţă, manifestanţii aruncând cu pietre şi coctailuri Molotov în forţele de ordine. Sute de manifestanţi se aflau în stradă la temperaturi de minus 10 grade Celsius, strigand sloganuri: „Kiev, ridică-te!” şi „Jos cu banda”.

Aproximativ 103 persoane au necesitat îngrijiri medicale de la începutul ciocnirilor de duminică, 42 dintre acestea fiind spitalizate, 100 de poliţişti fiind răniţi, iar 61 fiind spitalizaţi.

Duminică la manifestaţia antiguvernamentală au luat parte 200.000 de persoane în Piaţa Independenţei, unii dintre manifestanţi încercând să treacă de un cordon de poliţişti pentru a ajunge la Parlement, distrugand două maşini de poliţie şi cinci autobuze, aruncând cu pietre şi fumigene în forţele de ordine. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi bastoane.
La trei ore după începerea confruntărilor, forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă, la o temperatură de minus 7 grade Celsius, fără a putea să îi mişte pe protestatari.

Viktor Inukovici a promis că va înfiinţa luni o comisie specială, pentru a ajuta la soluţionarea crizei din ţară. Liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko a declarat că ţara se află la un pas de război civil, „În prezent, sistemul nu lucrează pentru oameni, ci doar pentru putere”.

Kliciko a cerut preşedintelui să nu folosească poliţia împotriva manifestanţilor, ţinând să îi amintească şefului statului de soarta lui Nicolae Ceauşescu.

„Mă adresez preşedintelui Ianukovici: Găsiţi în dumneavoastră forţa necesară şi nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu sau a lui Gaddafi“, a afirmat el, referindu-se la dictatorii român şi libian ucişi de adversarii lor.

Protestele au apărut după ce preşedintele Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, optând pentru relaţii mai strânse cu Rusia, dar şi după ce Ianukovici a încheiat cu preşedintele rus acorduri economice prin care Ucraina primeşte un credit de 15 miliarde de dolari, în condiţiile în care ţara se află în pragul falimentului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro