Vineri, 29 martie 2024 - 10:13:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ucraina cere ONU să oprească "agresiunea" Rusiei


2 martie 2014

Ucraina a cerut, sâmbătă, Consiliului de Securitate al ONU să oprească "agresiunea" Rusiei în Crimeea şi a acuzat Moscova, în cadrul unei reuniuni de urgenţă, la New York, că a încălcat Carta Naţiunilor Unite, relatează AFP, conform Mediafax.
 
"Îndemnăm Consiliul de Securitate să facă tot ce stă în puterea sa pentru a opri agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Mai există încă o şansă", a declarat ambasadorul ucrainean la ONU.
 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la "normalizarea" situaţiei.
 
"Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară", a comunicat Kremlinul.
 
Sâmbătă dimineaţă, preşedintele Consiliului Federaţiei declara că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei.
 
"Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse.
 
Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă.
 
Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.
 
În acest context, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata în stare de alertă şi a sporit măsurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare.
 
La rândul său, Polonia a solicitat sâmbătă seară convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, motivând că se simte ameninţată de o eventuală intervenţie a Rusiei în Ucraina.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro