Vineri, 29 martie 2024 - 2:20:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Referendum pentru alipirea Crimeei la Rusia


7 martie 2014

Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruşi, a stabilit organizarea unui referendum la 16 martie în peninsula ucraineană pe tema alipirii regiunii la Rusia, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali. Parlamentul i-a cerut totodată lui Vladimir Putin să ia în calcul această solicitare.

Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe. Parlamentul acestei regiuni autonome a prevăzut organizarea, la 30 martie, a unui referendum dar care se referea doar o simplă consolidare a autonomiei.

Şeful statului rus Vladimir Putin a prezidat joi o reuniune a Consiliului rus pentru Securitate în cadrul căreia a fost discutată cererea Parlamentului local din Peninsula ucraineană Crimeea de alipire la Rusia, a anunţat Kremlinul relatează AFP.

O reuniune neprogramată a Consiliului de Securitate a avut loc în vederea discutării situaţiei din Ucraina şi în special a cererii Parlamentului local din Crimeea, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin, potrivit agenţiei publice RIA Novosti.

Cu o populaţie de două milioane de locuitori, majoritatea etnici ruşi, republica autonomă CRIMEEA este controlată, de facto, de forţele ruse din 28 februarie. Anterior, Parlamentul local a fost ocupat de persoane înarmate proruse şi, în condiţiile evoluţiilor contestate de Kremlin, l-a numit în funcţia de premier pe Serghei Aksionov.

Parchetul General ucrainean a anunţat miercuri deschiderea unei anchete penale împotriva premierului Serghei Aksionov, precum şi împotriva preşedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, pentru ameninţare la adresa "integrităţii" Ucrainei. Cei doi riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Crimeea a fost "oferită" Ucrainei sovietice în 1945, de către Nikita Hruşciov, care era originar din Ucraina. Pentru a stopa tendinţele separatiste din Crimeea, Kievul i-a acordat în 1991 statutul de republică autonomă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro