Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:21:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Conflict în Gaza/Urmează un nou armistiţiu?


18 noiembrie 2012

Premierul israelian a declarat că armata sa e pregătită pentru o operaţiune terestră în Gaza, în timp ce ministrul britanic de externe l-a avertizat că Israelul ar putea pierde susţinerea internaţională din cauza ei.

Un oficial israelian a sosit duminică la Cairo şi negociază un armistiţiu în conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza.

Potrivit unui oficial din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, negocierile sunt intense şi vizează garantarea condiţiilor unui armistiţiu.

De altfel, ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman a declarat, duminică, că Israelul este pregătit să ia în calcul posibilitatea unui armistiţiu, cu condiţia ca toate grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza să înceteze tirurile.

Armata israeliană este pregătită să "intensifice în mod semnificativ" operaţiunea sa militară "Pilon de Apărare", în curs, împotriva unor grupări palestiniene armate în Fâşia Gaza, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Israelul a poziţionat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transport de trupe, buldozere şi tancuri în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.

Armata israeliană a închis vineri drumurile principale de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza, iar Guvernul intenţionează să mobilizeze până la 75.000 de militari rezervişti.

În paralel, sunt intensificate eforturile în vederea impunerii unui armistiţiu între beligeranţi, în special din partea Egiptului.

Un oficial palestinian de rang înalt din Fâşia Gaza a declarat duminică, sub protecţia anonimatului, că un armistiţiu este posibil în următoarele 48 de ore. "Există discuţii serioase în vederea ajungerii la un acord şi s-ar putea obţine un aranjament pentru astăzi (duminică) sau mâine (luni)", a declarat el.

Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe William Hague a avertizat duminică asupra faptului că o operaţiune terestră israeliană în Fâşia Gaza ar putea să "coste" Israelul "o mare parte" a susţinerii internaţionale de care se bucură şi că aceasta "riscă o prelungire a conflictului", relatează AFP.

Începând de miercuri, când a fost declanşată operaţiunea militară israeliană "Pilon de Apărare", 49 de palestinieni - inclusiv minori - şi trei israelieni au fost ucişi, iar peste 450 de palestinieni şi 18 israelieni au fost răniţi, potrivit unui bilanţ realizat de către AFP

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro