Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:04:03
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Corriere della Sera îi cere scuze moldovencei de pe Costa Concordia


2 februarie 2012

După ce i s-a acordat tot atâta atenţie cât vasului naufragiat, Concordia, moldoveanca Domnica Cemortan este în sfârşit pusă într-o lumină pozitivă de către mass-media. Unul din cele mai prestigioase cotidiene din Peninsulă, "Corriere della Sera", i-a dedicat fetei un articol intitulat "De ce trebuie să ne cerem scuze de la Domnica Cemortan".domnicA2

Marco Imarisio, unicul ziarist italian care a vorbit cu Domnica la telefon, îşi începe materialul prin invitaţia către cititori de a cumpăra cartea dedicată integral naufragiului Concordiei, ce cuprinde anchetele cotidianului şi mărturiile culese de reporteri.

“Într-o italiană perfectă, Domnica povesteşte că a lucrat ca hostess timp de trei luni şi că a terminat contractul cu o săptămână înainte de a se îmbarca în croazieră cu nava Costa Concordia. Colegii ei erau cu toţii la bordul navei, iar ea a decis să-şi continue croaziera ca turista”.  Unica “umbră” este legată de anunţurile pe care Domnica le făcea de la megafoanele navei, în care invita pasagerii să-şi păstreze calmul, în ciuda situaţiei grave, despre care afirmă că nu era la curent”, scrie jurnalistul pe blogul publicaţiei corriere.it.

Marco Imarisio a citat apoi declaraţia Domnicăi în legătură cu rolul său pe nava Concordia după impact.

”Am repetat în limba rusă ceea ce Schettino şi adjunctul său mi-au spus în limba italiană: 'Mergeţi înapoi în cabine, este doar o defecţiune la sistemul electric'. Fraza aceasta am repetat-o de zeci de ori. Da, am făcut acest gen către pasageri. Îmi pare rău, nu puteam şti ce se întâmplă", a spus Domnica.

costa20Jurnalistul a ajuns până la urmă la concluzia că Domnica a fost folosită doar ca instrument de presiune pentru capitanul Francesco Schettino iar preyenţa fetei nu a schimbat cursul evenimentelor şi nici nu a explicat cauza impactului.

“În cele din urmă, a trebuit să-i cerem scuze Domnicăi. Prezenţa ei în cabina de comandă a navei nu este un detaliu fundamental, nu schimbă cursul evenimentelor şi nu explică nici cauza dezastrului. Rămâne senzaţia că numele său ar fi fost aruncat pe masă de anchetatorii perfect conştienţi de impactul pe care l-ar fi avut în mass-media, folosit ca un instrument de presiune pentru a face şi mai dificilă şi insuportabilă viaţa familială a lui Schettino, pentru a-l convinge să povesteasca totul, telefoanele date, ordinele şi cauza acelui „salut” pe care ar fi vrut să-l dedice insulei Giglio”, a mai scris ziaristul italian pe site-ul corierre.it.

“O diversiune, prin care, timp de câteva zile, a fost expusă oprobiului public o tânără, adâugând un ingredient lasciv unei chestiuni al naibii de serioase”, concluzionează Marco Imarisio.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro