Joi, 18 aprilie 2024 - 2:52:16
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De ce a demisionat? / Viaţa şi scandalurile preşedintelui Germaniei


18 februarie 2012

christian-wulffPreşedintele Germaniei, Christian Wulff, a demisionat vineri din funcţie, numele său fiind implicat într-un scandal de corupţie. Apelurile la demisia lui Wulff s-au intensificat în ultima perioadă, iar Parchetul din Hanovra a anunţat joi că a cerut ridicarea imunităţii preşedintelui republicii.

"După o verificare exhaustivă a noilor documente şi evaluarea articolelor din presă, parchetul din Hanovra estimează că există fapte suficiente pentru suspiciuni de încălcări ale legii sau de beneficii de avantaje" ale lui Wulff, a explicat într-un comunicat parchetul din capitala landului Saxonia inferioară.

Wulff este criticat aspru de la jumătatea lunii decembrie de presa germană care îl acuză că a profitat de poziţia sa de şef al Guvernului din Saxonia inferioară pentru a obţine diverse avantaje financiare, încercând apoi să ascundă aceste afaceri.

Preşedintele german a fost atacat fără menajamente pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.

În Germania, funcţia preşedintelui este în principal onorifică, însă acesta este o autoritate morală.

Cine este Christian Wulff


Elegant, zâmbitor, Wulff, în vârstă de 52 de ani, a fost ales cu greu preşedinte la 30 iunie 2010, în al treilea şi ultimul tur de scrutin, în cadrul căruia majoritatea simplă era suficientă. Aceasta a fost o umilire pentru cancelarul Angela Merkel care l-a propus, deoarece coaliţia guvernamentală dispunea teoretic de majoritate în adunarea electorală.

Merkel avusese deja dificultăţi a găsi un înlocuitor la Palatul Bellevue pentru Horst Köhler, care a demisionat pe neaşteptate. Devenit preşedinte al Germaniei, o funcţie în principal onorifică dar care se bucură de un mare prestigiu şi poate influenţa mentalităţile, Wulff a ocupat astfel pentru prima dată un post la nivel naţional, nefiind niciodată până atunci ministru federal. Înainte de izbucnirea scandalului, acest preşedinte considerat un pic şters de unele persoane, avea relaţii excelente cu presa, pretându-se cu plăcere şedinţelor foto cu cea de-a doua sa soţie, Bettina, mama băieţelului lor.

Ea a fost prima soţie a unui preşedinte german cu tatuaj, un fel de flacără pe braţul drept, pe care Wulff îl considera "cool". Legăturile sale cu antreprenorii, în perioada în care a condus landul Saxonia Inferioară (nord) între 2003 şi 2010, i-au fost fatale. De la jumătatea lui decembrie, el este criticat de presa germană, care îl acuză că a profitat de funcţie pentru a obţine diverse avantaje financiare, apoi că a încercat să muşamalizeze aceste cazuri. El a lăsat un mesaj ameninţător în cutia vocală redactorului-şef al tabloidului Bild, care a fost ulterior difuzat masiv.

La câteva luni după preluarea funcţiei de preşedinte, acest catolic practicant a provocat reacţii în rândul conservatorilor afirmând că islamul face de acum parte din Germania, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Reunificare, la 3 octombrie 2010.

În trecut, el şi-a manifestat deja deschiderea faţă de germanii de origine imigrantă, numind un ministru de origine turcă în Guvernul său din Saxonia Inferioară, o premieră în Germania.

Pe un cu totul alt front, el a creat surpriză criticând, în august, răscumpărarea obligaţiunilor ţărilor aflate în dificultate de către Banca Centrală Europeană (BCE), în timp ce criza euro era deja în plină desfăşurare. Germania fiind foarte ataşată de principiul independenţei băncilor centrale, o astfel de intruziune a preşedintelui în afacerile monetare a fost neaşteptată. Chiar înainte de vizita Papei Benedict al XVI-lea în Germania, în septembrie, Wulff, divorţat în 2007 şi recăsătorit în 2008, a afirmat că Biserica Catolică ar trebui să dea dovadă de mai multă înţelegere faţă de persoanele divorţate.

Divorţul său de prima soţie, Christiane, cu care are o fiică, de acum majoră, i-a făcut pe conservatori să scrâşnească din dinţi. Născut la 19 iunie 1959 la Osnabrück (nord-vest), el a fost nevoit să îşi asume responsabilităţi grele încă din adolescenţă. La 14 ani, după plecarea tatălui său vitreg - părinţii săi au divorţat când el avea doi ani -, el a fost nevoit să aibă grijă de mama sa bolnavă de scleroză în plăci şi să o crească pe sora sa mai mică.

Militant, la 20 de ani, în cadrul Uniunii Democrat-Creştine (CDU), prezidată în prezent de Angela Merkel, el a avea doar 34 de ani când l-a sfidat la alegerile regionale în Saxonia Inferioară pe Gerhard Schröder, lider social-democrat şi viitor cancelar. În 2003, el a reuşit să câştige landul în faţa lui Sigmar Gabriel, actualul lider al SPD, şi a fost reales în 2008.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro