Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:32:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Descoperirea care schimbă 2.000 de ani de Creştinism


1 martie 2012

mormantArheologii au descoperit la Ierusalim un mormânt din secolul I d.Ch. Acesta adăposteşte un osuar cu o inscripţie care sugerează că acolo este posibil să fi fost îngropat Iisus.


Mormântul cuprinde mai multe osuare, pe care arheologii le-au cercetat cu ajutorul unui roboţel care a pătruns în mormânt.
Pe capacul unui osuar scrie în limba greacă: “Divine Iehova, trezeşte-te!” Alături sunt alte inscripţii şi desene specifice primilor creştini.
Cavoul se afla foarte aproape de altul, descoperit în anul 1980, care a stârnit atunci o mare controversa, pentru că arheologii afirmau că acolo au fost îngropată familia lui Iisus, dar această variantă nu este unamim acceptată de istorici şi teologi.
Noul mormânt atribuit lui Iisus a fost găsit în anul 2010, dar abia acum autorii descoperirii, James Tabor şi Simcha Jacobovici, au decis să vorbească despre aceste subiect.


Acest cavou susţine şi ipoteza lansată în 1980, potrivit căreia Iisus şi familia lui sunt îngropaţi în această zonă.
Ambele cavouri ar fi aparţinut lui Iosif din Arimateea, care, după cum spun şi Scripturile, l-a îngropat pe Mântuitor în mormântul său. Dacă într-adevăr aşa s-au petrecut lucrurile, Iisus nu a înviat, cum cred creştinii, ci a rămas în cavou şi a putrezit ca orice om, afirma arheologii.
Pe capacul osuarului, alături de inscripţia în limba greacă, este desenat un peşte care ţine ceva în gură, aluzie la povestea lui Iona, imagine folosită de primii creştini că simbol al credinţei lor în învierea lui Mesia.


Acest detaliu dovedeşte că în acel cavou au fost îngropaţi creştini, nu iudei, pentru că religia acestora interzice desenarea oamenilor sau animalelor.
Acestea sunt cele mai vechi dovezi arheologice ale existenţei creştinilor, datând din perioadă anterioară anului 70 d.Ch., când Ierusalimul a fost distrus de romani.


Alţi arheologi contesta însă declaraţiile celor doi, susţinând că este imposibil să se fi păstrat asemenea dovezi dintr-o perioadă atât de veche.
Aceste informaţii fac parte din cartea intituala “Descoperirea lui Iisus: o nouă descoperire arheologică arata adevărul despre naşterea crestinimsului”.
Filmul documentar, bazat pe această carte, va fi difuzat de Discovey Channel în primăvara acestui an, anunţa Daily Mail..


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro