Vineri, 29 martie 2024 - 4:51:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ieşirea Greciei din "dictatura euro": Turism mai ieftin


22 mai 2012

halkidikiUnul dintre posibilele efecte pe care ieşirea din zona euro şi trecerea la drahma le-ar putea avea este turismul mai ieftin. Ocolită de turiştii germani, Grecia şi-ar putea câştiga "reputaţia" de ţară turistică cu ajutorul influxului de turişti veniţi din ţări precum România, Bulgăria sau Rusia.


În primele luni ale anului, numărul de turişti care au vizitat Grecia a înregistrat un declin de 3,5% faţă de 2011, potrivit datelor Asociaţiei elene de Turism. În plus, conform statisticilor de la Bank of Greece, veniturile obţinute de la turiştii germani în februarie 2012 au scăzut la 10,3 milioane de euro de la 26,7 milioane de euro cu un an în urmă.
Per ansamblu, veniturile din turism combinate pentru lunile ianuarie şi februarie au scăzut cu 44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Trecerea la drahma, gură de oxigen pentru turism?

Cu toate aceastea, trecerea la drahma ar putea ajuta turismul din statul elen, sunt pe părere specialiştii. Cu o monedă mai slabă, ţara ar deveni mai atractivă din punct de vedere al turismului.
Turiştii din zona euro care aleg ca destinaţie de vacanţă Grecia nu vor avea probleme în a efectua plăţi în moneda naţională după exemplul altor state din afara zonei euro.


Ungaria care nu este în zona euro şi are un turism care merge extraordinar de bine, deşi preţurile sunt în forinţi. În Turcia, sunt lirele turceşti deşi aceştia accepta şi euro şi dolari.
Campanii de promovare în ţări mai mici decât Germania ar trebui să se afle pe lista de priorităţi a Greciei în cazul unei ieşiri din zona euro.
La ora actuală din România pleacă spre Grecia 300 -310 mii de turişti anual. În timp, România ar putea să trimită chiar şi un milion de turişti în Grecia anual. Printre măsurile pe care grecii ar trebui să le adopte pentru a recâştiga încrederea turiştilor se număra campaniile de promovare a siguranţei.


Bulgaria, de exemplu, a pierdut mulţi turişti germani acum ceva vreme pentru că TUI a decis să se reorienteze pe sudul litoralului bulgar. Ei s-au reorientat pe turiştii romani, care în plus, spre deosebire de germani lasa mai mulţi bani în ţară. Într-o statistică mai veche făcută doar în regiunea Halkidiki în 2007, germanii consumau în medie per turist 19 euro pe săptămână, romanii 180 de euro pe săptămână.
România ar avea de câştigat de pe urmă ieşirii Greciei din zona doar pe nişa turimului cultural şi religios, dar nu se poate vorbi de creşteri importante ale numărului de turişti străini în România ca rezultat direct al unei scăderi a numărului de turişti în Grecia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro