Joi, 28 martie 2024 - 8:09:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


În Bulgaria este interzis fumatul în spaţiile publice


3 iunie 2012

zona-fumat-reutersLegea care interzice fumatul în spaţiile publice a intrat în vigoare vineri, la miezul nopţii, în Bulgaria, generând temeri că aceasta ar putea afecta turismul, relatează site-ul Novinite com.

În urma unor dezbateri aprinse, Parlamentul de la Sofia a adoptat în aprilie în primă lectură o lege care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Ulterior, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, interdicţia a fost extinsă la locurile de muncă, restaurante, baruri, mijloace de transport în comun, cinematografe, teatre, hoteluri, în apropierea clădirilor admnistraţiei publice, curţi sau în apropierea unităţilor de învăţământ sau centrelor de îngrijire, la locurile de joacă, locuri publice de agrement, în timp ce aeroporturile vor fi prevăzute cu spaţii închise special destinate fumatului.

Potrivit ultimelor date, aproximativ 39 la sută dintre bulgari sunt fumători, iar 30 la sută dintre femeile fumătoare nu renunţă la acest obicei nici după ce rămân însărcinate. Peste 50 la sută dintre bulgari se declară în favoarea interzicerii fumatului în spaţiile publice închise.

Legea ar fi putut intra în vigoare încă din 2010, dar Guvernul a amânat această decizie argumentând că aceasta ar putea afecta industria turismului. Irlanda a fot prima ţară din Uniunea Europeană care a interzis total fumatul în locurile publice în 2004.

Inspectorii bulgari în domeniul sănătăţii au efectuat primele controale la restaurante la miezul nopţii, aplicând primele sancţiuni, dar recunosc că nu dispun de autoritatea necesară pentru a-i pedepsi pe cei care încalcă legea, fie proprietari de localuri publce, fie clienţi ai acestora.

Potrivit unui Eurobarometru, după Grecia, Bulgaria este a doua ţară din Uniunea Europeană, cu cel mai mare număr de fumători.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro