Joi, 25 aprilie 2024 - 9:54:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Miliarde de bacterii vor distruge Titanicul


17 aprilie 2012

titanic10În 20 sau 30 de ani nu va mai rămâne nimic din Titanic, poate doar ceva rugină, pentru că va fi "mâncat" de bacterii, anunţă cercetătoarea canadiană Henrietta Mann, care a dedicat acestei chestiuni patru ani de studiu, informează AFP.

Marea expediţie ştiinţifică submarină din 1991 a permis aducerea la suprafaţă a unor excrescenţe stranii, unele dintre ele de dimensiunea unui om, care au apărut pe coca imensului pachebot. Henrietta Mann, biolog şi geolog la Universitatea Dalhousie din Halifax (estul Canadei), a reuşit să obţină astfel de mostre de la Institutul Bedford de oceanografie şi le-a studiat cu ajutorul unui microscop electronic.

Dna Mann a constatat că acestea nu erau rezultatul unui proces chimic, cel care face fierul să ruginească, ci biologic, chiar dacă produsul final seamănă întrucâtva ruginii clasice.

Miliarde de bacterii provenind de la circa 20 de specii - una dintre aceste specii, Halomanas Titanicae, fiind descoperită chiar de dna Mann - "mestecă" oţelul şi-l transformă în cristale de fier. Invizibile cu ochiul liber - măsoară 1,6 micrometri - bacteriile se multiplică fără încetare. În 20-30 de ani, nu va mai rămâne decât rugina, susţine ea.

Dispariţia Titanicului va reprezenta, desigur, o pierdere pentru patrimoniul material al umanităţii, crede Henrietta Mann. Însă, în acelaşi timp, cercetătoarea canadiană întrevede o speranţă: toate resturile metalice pe care omul le aruncă în mare, de la vechi platforme de explorare petroliere la cargouri, nu se vor transforma într-un imens depozit de fier vechi. Bacteriile mâncătoare de fier se vor ocupa de ele.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro