Joi, 28 martie 2024 - 5:45:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


NOUA ZEELANDĂ/ Muntele Tongariro a început să erupă VIDEO


21 noiembrie 2012

Muntele Tongariro, situat pe insula de Nord a arhipelagului Noii Zeelande, a început să erupă miercuri, degajând un nor de cenuşă, a transmis institutul de seismologie neo-zeelandez, GNS Science.

Institutul a emis o alertă la ora locală 13:25 (02:25, ora României) după primele erupţii de cenuşă ce au ieşit din conul vulcanului care a redevenit activ în august după aproape un secol de inactivitate.

Erupţia a fost minoră însă o ploaie de cenuşă s-ar putea abate asupa localităţilor din imprejurimi, au prevenit autorităţile.

Conform unui martor, Clint Green, norul de cenuşă se ridica până la aproximativ doi kilometri altitudine. "Era foarte spectaculos. Dintr-o dată, un nor negru impresionant a început să apară, apoi să ţâşnească", a povestit acesta pentru postul Radio New Zeeland.

Erupţia muntelui Tongariro în august, prima din 1897, nu a rezultat în lavă, dar a produs un nor de cenuşă care a perturbat puternic traficul aerian.

Noua Zeelandă este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la întâlnirea plăcii tectonice australiene cu cea a Pacificului, înregistrând până la 15.000 de cutremure pe an şi o activitate vulcanică însemnată.

Erupţia cu cele mai multe victime a avut loc în 1953, când pietre provenind din muntele Ruapehu, de pe insula de Nord, au distrus un pod feroviar provocând deraierea unui tren care s-a soldat cu moartea a 151 de persoane.

Acest vulcan, care reprezintă "muntele Osândei" (Mount Doom) în trilogia filmelor "Stăpânul inelelor", înregistrează o creştere în presiune şi s-ar putea trezi în scurt timp, conform GNS


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro