Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:45:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Posibilă erupţie vulcanică în Alaska


30 decembrie 2011

clevelandInstitutul american de geofizică USGS a lansat o alertă pentru vulcanul Cleveland din Insulele Aleutine, situat la aproximativ 1.500 de kilometri de Anchorage, principalul oraş din Alaska, din cauza unei "explozii singulare", relatează CNN.

"Datele oferite de satelit arată că a fost o singură explozie", au anunţat USGS şi Observatorul vulcanic din Alaska, dar "ar putea avea loc mai multe explozii subite care să producă cenuşă, însoţite de erupţii care să depăşească înălţimea de şase kilometri deasupra nivelului mării".

O alertă similară a fost emisă la începutul lui septembrie, pe fondul temerilor că vulcanul ar putea erupe lavă. Nivelul alertei a fost coborât la 3 noiembrie.

Ultima erupţie semnificativă a acestui vulcan a avut loc în ferbuarie 2001, când trei explozii au produs nori de cenuşă care s-au ridicat până la o altitudine de aproximativ 12 kilometri şi lavă care s-a scurs în apă. Emisii de cenuşă de intensitate mai redusă au fost depistate în ianuarie şi, anterior, în iunie 2009.

Cleveland este unul dintre cei peste 130 de vulcani descoperiţi în Alaska. Aproximativ 90 dintre aceştia au fost activi în ultimii 10.000 de ani, inclusiv peste 50 de la jumătatea secolului XVIII.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro