Joi, 28 martie 2024 - 12:33:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România, subiect negativ în presă internaţională


3 august 2012

presaReferendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu şi conflictul politic din România ţin capul de afiş al presei internaţionale, politicienii de la Bucureşti fiiind avertizaţi în privinţa efectelor pe care continuarea disputelor le vor avea asupra stabilităţii ţării şi economiei româneşti.
Cotidianul El Pais, care a decretat România drept nouă oaie neagră a Europei, considera că invalidarea referendumului ar fi o nouă victorie a lui Traian Băsescu

De la mineriadele din anii '90, presa internaţională nu a mai scris atât de mult despre România că în ultimele două zile, în care a analizat critic referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, consemnând eşecul scrutinului şi faptul că politicienii romani continua disputele, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra ţării. Desigur, cele mai multe articole au avut un caracter informativ, fiind trecute în revistă rezultatele referendumului şi prezenţa la vot, dar există numeroase opinii critice şi comentarii negative referitoare la contextul politic al referendumului şi la faptul că politicienii romani nu reuşesc să pună punct unui război politic costisitor şi să se întoarcă la treburile ţării. Pe lângă informaţiile concrete, presa internaţională a încercat să anticipeze evoluţiile politice post-referendum, apreciind că preşedintele Traian Băsescu va rămâne, cel mai probabil, în funcţie, dar că disputele politice ar putea continua pe mai multe planuri.

Modul în care s-a ajuns la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este reamintit în tonuri foarte critice, făcându-se referire la "încălcarea principiilor statului de drept" şi la "atacul la adresa democraţiei". Euronews şi cotidianul spaniol El Mundo au apreciat negativ participarea scăzută la referendum, deşi această situaţie îl salvează pe preşedintele roman de destituire, în timp ce alte articole au relatat despre participarea maghiarilor la referendum şi despre declaraţiile premierului ungar Viktor Orban, dar şi despre "fraudarea" voturilor şi cauzele lipsei de cvorum.

"O palmă răsunătoare pentru premierul Victor Ponta"

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a redat declaraţia ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, care le-a cerut tuturor forţelor politice din România să înţeleagă rezultatul referendumului că o "şansă pentru un nou început politic", revenind la o "colaborare constructivă". Presa internaţională a făcut şi scenarii sumbre în urma referendumului, care includ continuarea disputelor acerbe dintre premier şi preşedintele Traian Băsescu, cu efecte politice şi economice greu de anticipat; lipsa de legitimitate a lui Traian Băsescu în calitate de şef al statului; eventuale măsuri punitive la adresa unor membri ai USL în cazul în care Traian Băsescu va rămâne în funcţie. Au existat relatări ample referitoare la cvorumul de la referendum şi la procentul celor care au votat în favoarea demiterii lui Traian Băsescu. CNN a menţionat că "votul de destituire a fost invalidat cu puţin", în timp ce Reuters a titrat: "Cele mai multe voturi au fost în favoarea demiterii preşedintelui". Cea mai critică a fost presa din Marea Britanie (The Times, Reuters, BBC şi The Telegraph) şi SUA (CNN, Time, Boston Globe, Bloomberg), care a susţinut că Traian Băsescu "supravieţuieşte" referendumului privind demiterea sa din funcţie. The Independent, Wall Street Journal şi Huffington Post au arătat că preşedintele României "s-a luptat" pentru a-şi păstra funcţia politică. Absurdul situaţiei de la Bucureşti a fost sesizat de The Wall Street Journal, care a constatat că ambele părţi şi-au anunţat victoria după închiderea urnelor, în condiţiile în care consultarea este validată de un prag al prezenţei la vot de 50%, iar autorităţile electorale au estimat că pragul nu a fost atins la diferenţa mică. Euronews şi El Mundo au scris că "participarea scăzută la referendum îl salvează pe preşedintele roman de destituire", în timp ce El Păiş şi La Repubblica au apreciat rezultatul referendumului ca fiind o nouă victorie a lui Traian Băsescu.

Dacă o mare parte a presei internaţionale a analizat rezultatele raportându-se la Traian Băsescu, jurnalistul Karl-Peter Schwarz (Frankfurter Allgemeine Zeitung) i-a criticat aspru pe adversarii preşedintelui suspendat, spunând că referendumul "este o palmă răsunătoare pentru premierul Victor Ponta şi pentru complicele său, Crin Antonescu, dornic de a deveni preşedinte".

Nick Thorpe, corespondentul BBC pentru Europa Centrală, a prezentat drept cauze ale absenteismului temperaturile de vară şi "neîncrederea" în creştere în elită politică.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro