Joi, 25 aprilie 2024 - 6:08:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Google acuzat de abuz în Uniunea Europeană


22 aprilie 2016

Comisia Europeană a acuzat Google că a făcut abuz de poziţie dominantă prin faptul că i-a obligat pe producătorii şi operatorii de telefoane mobile şi tablete care operează cu Android să instaleze serviciile sale, relatează agenţia EFE.

"Pe baza investigaţiei derulate până în prezent, considerăm că, prin comportamentul său, Google le refuză consumatorilor accesul la o gamă mai largă de aplicaţii şi servicii mobile şi ridică obstacole calea inovării pentru alţi actori, încălcând normele antitrust ale UE", a afirmat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Conform unui comunicat al Executivului comunitar, în opinia sa preliminară, Comisia consideră că Google a pus în aplicare o strategie privind dispozitivele mobile pentru a-şi menţine şi consolida poziţia dominantă în domeniul căutării generale pe Internet. În primul rând, practicile respective au condus la preinstalarea Google Search şi setarea acestuia ca serviciu de căutare implicit sau exclusiv pe majoritatea dispozitivelor Android vândute în Europa. În al doilea rând, practicile în cauza par să elimine posibilitatea ca motoarele de căutare rivale să pătrundă pe piaţă prin intermediul browserelor mobile şi al sistemelor de operare concurente. În plus, aceste practici par să aducă totodată prejudicii consumatorilor prin îngrădirea concurenţei şi prin restricţionarea inovării în cadrul mai larg al spaţiului mobil.

În comunicarea privind obiecţiunile prezentată, Comisia susţine că Google a încălcat normele antitrust ale UE, obligând producătorii să preinstaleze Google Search şi browserul Chrome aparţinând Google şi obligându-i să seteze ca implicit serviciul de căutare Google Search pe dispozitivele lor, ca o condiţie pentru acordarea licenţelor pentru anumite aplicaţii aflate în proprietatea Google; împiedicând producătorii sa vândă dispozitive mobile inteligente care funcţionează cu sisteme de operare concurente bazate pe codul sursa deschis Android; oferind stimulente financiare producătorilor şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă cu condiţia să preinstaleze în exclusivitate Google Search pe dispozitivele lor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro